Från glitter till byggdamm

Från överdådiga shownummer till dammigt renoveringsslit. Dansaren Michael Westlund – känd som ”Hanna från Hamburg” i Östgötateaterns storslagna musikalkomedi La Cage aux Folles ­– medverkar på tisdag i SVT-programmet ”Det sitter i väggarna”.

28 november 2016 12:00

Vi träffas i logen på Östgötateatern, där lösbröst, sminkborstar och lösögonfransar är uppradade på bordet. Bara att få sminket på plats inför La Cage aux Folles brukar ta Michael Westlund 90 minuter. Men han beklagar sig inte.

– La Cage aux Folles har jag velat göra jättelänge. Jag känner mig verkligen hedrad och sjukt glad att få vara med i just den här uppsättningen, säger Michael Westlund.

– Jag har sett La Cage några gånger, men den här har extra allt. Richard och Pontus är helt oslagbara. Jag har aldrig sett en Zaza som Richard (Carlsohn, reds anm) gör. Han verkligen lever rollen, det känns som den är skriven för honom.

I den färgsprakande musikalkomedin gör Michael rollen som dominatrixen Hanna från Hamburg. Inför rollen tog han till och med lektioner i piskteknik, så kallad "whip cracking". Men han spelar dessutom polis, dansare och ytterligare någon mindre roll i föreställningen.

Det första blixtbesöket Michael Westlund gjorde i Norrköping var 2014 – när den stora Harry Potter-utställningen hölls i Teknikhallen vid Nya Parken.

– Jag är ett stort Harry Potter-fan. Vi var jämngamla när jag växte upp, berättar han.

Då gjorde inte staden något större intryck. Men det har förändrats. Nu älskar han att promenera genom den vackra stadskärnan på väg från bostaden till teatern: Strömsparken, Knäppingsborg och den gamla delen av Drottninggatan. Michael Westlund gillar gamla byggnader. Tillsammans med fästmannen Daniel Österhof renoverar han en lantgård i Grönviken i Jämtland som kan följas via kontot Byggbögarna i sociala medier.

– Jag och Daniel har ju lekt ”Det sitter i väggarna” i några år. Vi har försökt rädda kåken och ta reda på dess historia, berättar Michael.

– Jag hade själv varit i kontakt med Riksarkivet och fått en del papper innan, men man ska nog heta Christopher O’Regan för att förstå vad som står.

Lantgården kom från början med på köpet när de investerade i skog i närheten av Daniels tidigare hemtrakter. De har nu gett sig in i den omfattande renoveringen utan någon större tidigare erfarenhet.

– Vi brukar skoja om att vi är Youtube och Google, så har vi tagit oss fram. Men vi har båda föräldrar oss som kan bygga hus och hjälper oss. De vakar över oss, men vi bygger ju inte ett nytt hus och de kan inte alltid ge oss svar.

Efter en spontanansökan till tv-programmet ”Det sitter i väggarna” är de nu med i årets säsong. I somras var historikern Christopher O’Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg hos dem i ett par veckor. I veckans avsnitt, som sänds i morgon, tisdag, kan tittarna följa hur de får vägledning i renoveringsarbetet på Grönviksgården och lär sig mer om vilka som tidigare har bott i huset.

– Det projekt vi får hjälp med får jag inte avslöja, men vi är så tacksamma för den experthjälp vi fick, säger Michael.

– Vi fick också reda på väldigt mycket om husets historia och satt med verkligen hakan i knät vid många tillfällen.

Hur känns det inför att programmet ska sändas?

– Det är kul med mediapådraget. Men jag börjar bli lite nervös, och Daniel mår nästan illa av nervositet.

Fakta

Namn: Michael Westlund

Ålder: 28

Uppväxt: Valbo, utanför Gävle

Bor: Stockholm

Är: Musikalartist, skådespelare och dansare

Karriär: Utbildad bl a vid Kulturama och Balettakademien i Stockholm. Han har även arbetat som koreograf. Har medverkat i American Idiot på Cirkus i Stockholm och West Side Story på Svandammshallarna i Uppsala. I tv-sammanhang har du kunnat se honom i bl.a. Mordet på TV3 och som dansare på Guldbaggegalan och Idol.

Mera: Följ Michaels husrenovering på faceboook.com/byggbogarna

Aktuell: ”Det sitter i väggarna” i SVT1 tisdagen den 29 november och i Östgötateaterns ”La Cage aux Folles” hela spelperioden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus