Fram med mysfilten och de grova brotten

En hel radda bra kriminalserier är aktuella nu och det passar bra när höstmörkret lägger sig.

12 oktober 2019 12:00

Fördelen med hösten (förutom alla nya serier som dyker upp) är att vädret är optimalt för tv. Ingen sol som skickar oönskade reflexer på tv-skärmen och det blir mörkt ganska tidigt. Mysigt tycker jag. Många förknippar sommaren med deckare men jag tycker att det är så här års spännande thrillers och kriminalserier passar som bäst. Just nu finns det två riktigt bra streamingtips på området. Den ena är "The Sinner"(andra fristående säsongen) som finns i SVT play. Den handlar om en elvaårig pojke som hittas i samband med ett dubbelmord på ett motellrum. Poliserna utgår från att det är hans föräldrar och han erkänner att han mördat dem. Naturligtvis är inte det hela berättelsen.

Det andra tipset är serien "The Victim" (C More). Det är det egentligen en blandning av rättegångsdrama och kriminaldrama och utspelar sig i Skottland. Bara att se ett rättgångsdrama i ett annat juridiskt system än det amerikanska tycker jag är intressant. Och så gillar jag att höra skottskan. Även om dramat på ytan handlar om en rättegång för anstiftan till mord så handlar det egentligen om ganska filosofiska/moraliska frågor. Får man döda en mördare? Finns det saker som inte kan förlåtas? För vems skull förlåter man?

Något mer lättsamt - men ändå i genren - är att man i USA har skakat liv i Kitty-serien. Folk i min ålder minns Kitty-böckerna som lättsamma deckare för unga flickor. Många har säkert hört Kitty refereras på originalspråk i lite nedsättande ton. Att kallas för en "Nancy Drew" betyder oftast att man anses vara en barnslig obetydlig amatördeckare.

Den nya serien beskrivs som ett mysteriedrama. Första avsnittet sändes i USA den här veckan så jag har inte haft möjlighet att se det men det låter lite som att man vill in i samma genre som "Pretty Little Liars" "Sabrina" och "Riverdale".

På söndag är också den populära serien (till och med uppskattad utomlands - inte minst sen Ricky Gervais twittrade om serien) "Innan vi dör" tillbaka med en andra säsong i SVT. Det är ju också ett kriminaldrama med Marie Richardsson och Adam Pålsson i de bärande rollerna. De spelar mamman som är polis respektive sonen som mamman själv satte dit för droginnehav. Att deras relation är komplicerad kan man förstå. Spännande var i alla fall säsong ett så fler avsnitt är något jag ser fram emot.

Spännande är också en ny serie i USA som heter "Emergance". Den är lite som en blandning mellan Lost och en polisdrama. En kvinnlig polis hittar efter en flygolycka en liten flicka som inte minns nånting. Hon får följa med henne hem i väntan på att de kan reda ut vem hon är men det verkar vara någon eller några som är ute efter flickan. Och hon verkar ha telekinesiska förmågor. (Populärt tema i amerikanska serier - folk som får saker att skaka och flyga när de blir upprörda). Huvudrollen som polis spelas av Allison Tolman som många nog känner igen från "Good girls" där hon spelade småbarnsmamman som blir ihop med och dödar supermarketchefen.

Topp Tre:

Aktuella tv-detektiver

1. Grace Rasmussen detektiv i Unbelievable (spelas av Toni Collette)

2. Hanna i "Innan vi dör" (Marie Richardsson) - kärlek är inte alltid att göra det enkla.

3. Heather Novack i *The Sinner* (Natalie Paul) får brottas både med känslorna för ungdomskärleken och med att vara ny i detektivrollen.

TV-krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Wiman Snäll