Förebilder för drömmare

8 augusti 2019 06:00

Daisy Morris började leta efter fossil redan när hon var tre år gammal. Vid fyra års ålder hittade hon något intressant. Fossilbiten hon hittat utvecklades till en betydelsefull uppväxt. Det hon fann där på stranden var en del av en ny dinosaurieart! Fyra år efter hennes upptäckt namngavs den nya dinosaurien till Vectidraco daisymorrisae.

Berättelsen om Daisy Morris finns i bilderboken Dinosaurieexperten som ges ut av Rabén & Sjögren. Boken är översatt från engelska. På originalspråket skulle man kanske kunna säga att det här är en go-for-your-dreams-bok.

En som gjorde det var Daisy Morris här ovan. Hon finns på riktigt och omnämns i boken som en slags förebild för barn och ungdomar som är intresserade av samlande och forskande i allmänhet och av paleontologi (läran om förhistoriskt liv) i synnerhet. Bokens huvudperson heter Kim. Hon "samlade på grejer för att kunna undersöka dem. Hon samlade på löv och snäckskal och fjädrar och hon samlade till och med på ugglornas spybollar som hon dessutom plockade isär." Men fossiler var hennes favoriter.

I staden där Kim bor ges en dinosaurieutställning. Hon har varit där flera gånger och när hennes skolklass ska gå dit med sin lärare Tomas är hon längtansfullt ivrig att få berätta allt hon vet om dinosaurier för sina skolkamrater. Men det går inte så bra.

"Jag vill bli forskare när jag blir stor", utropar hon inför klassen.

"Det kan väl inte du bli", invänder Jakob; en av eleverna i klassen.

Jakobs invändning byggde på att han läst skyltarna där alla namnen på fossilletarna som bidragit till utställningen omnämndes: Män, män och åter män. Bara män rentav.

"Där ser du. Det är bara gubbar som blir forskare", sa Jakob till Kim. Kim blir ledsen och fastän läraren Tomas försöker sporra henne så tycks hon tappa lusten.

Men så vänder det! Kim hittar en kvinnlig legend bland fossilletarna. Zulma Brandoni de Gasparini finns - precis som Daisy Morris - på riktigt. En liten flicka och en kvinnlig legend; vips har Kim fått två levande förebilder som hjälper henne att sikta mot sina drömmar.

Det är bra.

Ny bok

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson