Följ repetitionsarbetet bakom en musikal

Under en öppen workshop i Linköping får publiken en unik möjlighet att se en del av arbetsprocessen bakom en musikal.

25 maj 2015 13:54

Projektet är ett samarbete mellan Östgötateatern och Högskolan för scen och musik i Göteborg. Förstaårsstudenterna på kandidatprogrammet för musikal deltar i workshopen tillsammans med skådespelare från Östgötateatern.

– De som kommer får möjlighet att som publik följa arbetet på scenen, säger Jeanette Söderwall på Östgötateatern.

– Det kan bli så att musikalen sätts upp, men inget är bestämt kring det ännu, fortsätter hon.

"Givande för alla"

Workshopen hålls i Linköping på Stora teatern nu på lördag. Bland de medverkande finns exempelvis Shirin Golchin, Irené Granehag och Karin Oscarsson, som spelade med i Östgötateaterns "Sound of Music".

– På Östgötateatern finns en tradition av öppna repetitioner. Folk tycker att det är väldigt roligt. Det är givande både för publiken och oss som har varit igång i tre veckor, säger Staffan Berg som genomför projektet som ett examensarbete under utbildningen på Stockholms dramatiska högskola.

Gick sin egen väg

Den musikal workshoppen handlar om är Camera, är en nyskriven musikal av Staffan Aspegren, frilansande regissör med rötterna i Linköping. Han är även professor i scenisk gestaltning med inriktning musikdramatik vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet.

Musikalen berättar historien om Ingrid Bergman som i år skulle ha fyllt 100 år 2015. Hon var en kvinna som valde alltid att gå sin egen väg. 1949 följde hon sitt hjärta och lämnade det liv hon byggt upp i USA med sin svenska familj. Destinationen var Italien, där hon fick utlopp för sina konstnärliga ambitioner i filmer av Roberto Rossellini. De två inledde en kärleksrelation. Ingrid blev gravid och en av de största skandalerna i Hollywoods historia var ett faktum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!