Det är torsdag och i Söderköpings bokhandel ska det informeras om en satsning för barnlitteratur. Ursprungligen var det Ildiko Garas (inflyttad till Sverige från Ungern för fem år sedan) som kom med idén om en inspirationskväll för föräldrar där man får tillfälle att prata om barnlitteratur.

– Jag är från början lärare i historia och skönlitteratur och när jag började läsa högt för mina barn förstod jag att det är viktigt att välja rätt. Efter att jag flyttat till Sverige har jag varit på biblioteket med mina barn och då började jag fundera jag på hur man kunde träffa andra vuxna och föräldrar och prata och tipsa om barnböcker, berättar Ildiko som tog kontakt med Anders Karlin på Söderköpings Bokhandel & Antikvariat.

Iden föll i god jord och barnbibliotekarien Susanna Lönnqvist kom också med på tåget inför planerandet av denna inspirationskväll som nu arrangeras av Litteraturscen Söderköping (bestående av just Söderköpings stadsbibliotek och Söderköpings bokhandel) med stöd av Kulturrådet.

Artikelbild

| Anders Karlin tipsar om "Gammelmormor och kärleken".

– Det ska vara en kväll för inspiration utan pekpinnar och med fokus på nyare böcker, berättar Susanna Lönnqvist.

– Vi vill visa vad som finns och göra det lättare att orientera sig i den flora av barnböcker som kommer ut. Kanske kan vi också bjuda på lite tips hur man kan få barn sugna på att börja läsa.

Vi lever i en tid med sociala medier, dataspel och annat som kan stå ivägen för ett ökat läsande men Susanna Lönnqvist ser ändå ljust på läget.

– Konkurrensen är såklart högre och det är fler saker som konkurrerar om barns tid men jag märker i mitt jobb att det går att väcka läslusten, eller läshunger som jag brukar använda. Men i det arbetet är ju föräldrar jätteviktiga, högläsning är något som betyder mycket, säger Susanna Lönnqvist och Anders Karlin håller med:

Artikelbild

| Gabriella Nilsson Ringqvist och Charlie Rosales Sandqvist ger ut böcker som utspelar sig i Söderköpingsmiljö.

– Man har ju färre gemensamma stunder inom familjer idag och då är högläsning en sådan möjlighet att få en stund tillsammans.

Det börjar alltså med en inspirationskväll som äger rum på Söderköpings bokhandel tisdagen den 29 januari klockan 18:30.

Artikelbild

| Det ges ut fler och fler barnböcker i Sverige.

– Om några känner att de vill fortsätta att träffas efter den här träffen kan man om man vill starta upp en bokcirkel, vi är beredda att hjälpa till med det, säger Anders Karlin som välkomnar alla som vill till bokhandeln på tisdag kväll.

– Men det är bra om man anmäler sig i förväg så vi vet hur många som kommer, för fikats skull.

Det är fri entré och det blir också bokutlottning under kvällen.