Det är måndag eftermiddag och utanför en industribyggnad i hamnområdet lite bortom NP 33 har några av Norrköpings filmarbetare samlats för att berätta en glädjande nyhet: här på adressen Norra promenaden 15, kommer nu en filmstudio att färdigställas för att tas i bruk i augusti. Namnet blir Norrköping studios AB – efter ett och ett halvt års letande har man alltså äntligen hittat rätt: kontraktet är nu påkritat av Filmbolaget Tre Stjärnor och Norrköpings studios AB.

– Det här tror vi på, studion är inte klar än men i början på augusti kommer vi att ha en invigning. Det här kan bli väldigt viktigt för vår region, säger Carina Perencranz som är vd för bolaget.

Bakom denna nya filmstudio står fyra filmproduktionsbolag: Chopp event, Runda bordet film, IT:s production samt R Media & scen som alla är representerade denna eftermiddag för att berätta om den lyckliga tilldragelsen.

Artikelbild

| Carina Perencranz från Chopp Event är vd för det nya bolaget.

– Sammanlagt är lokalerna på 920 kvadratmeter varav 240 består av kontorsdel, kök och hangaroundytor, berättar Måns Ahlin från Runda bordet film.

– Resten av ytan består av två studios: en är dryga 200 kvadratmeter och så den stora på 460 kvadratmeter.

Vi går in genom dörren och går först in i den mindre av de två lokalerna som ska göras om till profesionella skalstudios och sedan i den största som har en imponerande yta – här finns stora möjligheter till olika former av studiobyggen.

– Lokalerna har en takhöjd som funkar, det är 6,20 meter med isolerat tak och golvbrunnar, dessutom är det bra el som räcker till så man kan dra på mycket ljus, säger Måns Ahlin som pekar på några stora vikdörrar på långsidan.

Artikelbild

| Johan Wåhlin från Runda bordet film.

– Här kan man köra in i lokalerna med bil vilket är en stor fördel.

Man hoppas att den här studion upptäcks även av filmindustrin utanför Norrköping.

Artikelbild

| Den stora framtida studiolokalen är 460 kvadratmeter med 6,20 i takhöjd.

– Vi har haft många större produktioner i staden på senare tid med till exempel inspelning av Ture Sventon och Jönssonligan men vi vill få hit ännu fler, säger Thorbjörn Eklund från IT:s production och Carina Perencranz fyller i:

– Det finns flera intressenter redan nu, den här studion är för övrigt direkt riktad mot tv-produktioner och dylikt.

Artikelbild

De fyra bolagen kommer att finnas i byggnaden och det är inte bara lokaler som erbjuds när man jobbar i Norrköping studios..

– Man får också kompetensen från våra fyra bolag så det blir som ett paket, betonar Thorbjörn Eklund som tillsammans med de övriga har stora förhoppningar på den blivande studion.

Artikelbild

Alltså invigning i augusti, sedan är den nya filmstudion i Norrköping igång.