Fiktion + verklighet = sant

Ingen vill sluta läsa när Mira och Malek ger sig ut på nytt äventyr!

20 september 2017 12:00

Det är dags för Mira och Malek att åter igen skapa spänning när de ger sig ut på äventyr för att lösa mysteriet, denna gång med "Ruinens hemlighet".

Och ännu en gång är vi som läser och recenserar mamma med en åttaårig dotter och en elvaårig son. Precis som i den första M-Deckarna där Mira och Malek löser mysteriet med "Drottningens ring" är det en speciell känsla att tas med runt om till verkliga platser i Söderköping. Denna gång utspelar sig även handlingen vid Stegeborg, vid ruinen som av bokens titel att döma förstås har en central roll i handlingen. Att skapa fiktiv spänning med hjälp av verkligheten ger en extra nerv i handlingen.

Att kunna se ruinen, lokalen för Kvarteret, de stenbelagda innergårdarna i Söderköping och kanalbanken framför sig medan Mira, Malek och de andra vandrar runt och för historian framåt, är en upplevelse. För vuxna definitivt, men än mer för barn som mest läser påhittade sagor i påhittade miljöer. "Wow, är det i Söderköping?" "Är det verkligen i Stegeborgs slottsruin", hördes barnen fascinerat fråga.

Författarens idé att utgå från ett etnicitets- och genusperspektiv är något som närvarar hela boken igenom. Att slå hål på fördomar och stereotypa bilder likaså. Vi börjar nu känna igen de återkommande figurerna och deras historia och vi skulle gärna vilja veta ännu mer om dem i nästa bok! Miras saknad efter sin mamma griper verkligen tag, precis som i första boken. De färgstarka illustrationerna passar fint ihop med, och förstärker, bokens handling. Extra spännande är den främmande bokstavskombinationen som fångar intresset och som gör att ingen vill sluta läsa boken. Vi ser fram emot nästa!

Bokrecension

Titel: M-Deckarna 2 "Ruinens hemlighet"

Författare: Gabriella Nilsson Ringqvist

Illustratör: Charlie Rosales Sandqvist

Förlag: Krossa Förlag

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson

Ämnen du kan följa