Det var den 13 oktober 1994 som invigningen av De Geerhallen ägde rum efter flera år av byggnation. Det innebar att Norrköpings symfoniorkester (SON) kunde flytta från gamla och trånga Hörsalen till fräscha och rymliga lokaler som dessutom rent akustiskt innebar ett jättelyft.

Nu firar De Geerhallen alltså 25 år och det uppmärksammas med en festkonsert. På torsdag (10 oktober) spelas bland annat Rachmaninovs Paganinirapsodi – en pianokonsert med en "mörk och melankolisk" grundstämning som SON uttrycker det i ett pressmeddelande. Det är också ett sätt att knyta ihop jubileumssäcken med tanke på att detta är ett stycke som också spelades den där invigningen 1994. 

Den gången stod Junichi Hirokami på dirigentpulten men på torsdag axlar en annan gigant dirigentansvaret: nämligen välkände dirigenten och kompositören Leif Segerstam som framträdde med SON första gången redan 1962 (!) och har samarbetat många gånger med orkestern sedan dess. 

Artikelbild

| Leif Segerstam från en tidigare konsert med SON.

Däremot är det på torsdag första gången som den ukrainska pianosolisten Anna Fedorova gästar SON. Den 29-åriga musikern blev känd redan som barn för sin talang och har sedan dess spelat med de många av de stora orkestrarna i Europa, USA och Asien – nu alltså också SON.

Det blir under torsdagskvällen också musik av Benjamin Staern (Jubilate) samt efter paus Sibelius (Symfoni nummer 2). Innan själva konserten börjar blir det 18:30 en introduktion av SON:s konstnärlige ledare Henrik Marmén.