En duo som kan barock

Den 12 augusti får Norrköping besök av den franska barockduon Fernandez Violons. Under veckan kommer det att ske undervisning och workshops men duon kommer också att genomföra flera konserter här.

12 augusti 2019 15:00

Det kommer finfrämmande till Norrköping när det gäller fransk barockmusik och barockviolin i synnerhet. På måndag den 12 augusti anländer nämligen den franska duon "Fernandez Violons" till Norrköping. Tisdag till torsdag kommer det sedan i Högtomta skola utanför Åby att hållas workshops av Francois Fernandez, professor i barockviolin i Paris och Bryssel – också en auktoritet på fransk barock.

Anledningen att det här äger rum i Högtomta skola är att det är violinisten Roland Kjellströms fasta punkt. Han är själv professionell barockviolinist och har haft kontakt med Francois Fernandez under en längre tid.

– Han är en av de stora i Europa inom det här området; jag har länge velat studera för honom och undrade om jag kunde komma ner till Bryssel för att ta lektioner. Men då sa han att han kunde tänka sig att komma till Sverige; att kanske fler kunde vara intresserade och att man också kunde hålla konserter, berättar Roland Kjellström som tillägger att den här veckan passade bra för duon som också består av Francois Fernandez hustru Yun Kim Fernandez.

Det blir alltså workshops och undervisning under tre dagar nästa vecka.

– Det kommer att vara professionella musiker som deltar men så väntar vi också besked från musiker på Drottningsholmsteatern som gärna ville delta om det var möjligt. Dessutom blir det en workshop för yngre som leds av Yun Kim Fernandez, förklarar Roland Kjellström som vill slå ett slag för den franska barocken som han tycker är lite styvmoderligt behandlad i Sverige.

– Den förtjänar större uppmärksamhet.

Så vad är tjusningen med barockmusik?

– Under slutet av 1900-talet blev det en boom med att spela barockmusik med tidstrogna instrument, det är en helt annan klang i de här instrumenten och man kan säga att det pågår en alternativrörelse vid sidan av det övriga professionella musiklivet, säger Roland Kjellström.

– På kontinenten spelar man inte barockmusik på moderna instrument längre. Det som är så fantastiskt med de här tidstrogna instrumenten är att det går mycket lättare att sjunga till dessa. Det blir en mer transparent klang som inte är så svårforcerad för rösterna.

Förutom dessa workshops kommer Fernandez Violons att genomföra två konserter: lördag den 17/8 i Hörsalen samt söndag den 18/8 i S:t Johannes kyrka.

– Hörsalskonserten som vi kallar "Nektar och ambrosia" är klockan 16 och vi säljer biljetter i dörren. Det blir Fernandez Violons tillsammans med professionella musiker som deltagit i workshopsen och med musiker från "Öppna Dörrar Barock"-nätverket, berättar Roland Kjellström.

– På söndagens konsert i S:t Johannes kyrka där duon uppträder klockan 16 är det fri entré, det blir också två orgelverk framförda av David Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors