Varje år sätter treorna på De Geergymnasiets musiklinje upp en föreställning tillsammans med SON som de själva skriver och utformar. Årets föreställning heter "Bortom horiSONten" där den röda tråden är ett kryssningsfartyg med en mängd passagerare av olika åldrar och intressen.

På onsdagen skedde premiären då man framförde tre skolföreställningar i De Geerhallen: Folkbladet fanns på plats i en helt fullsatt konsertsal i De Geerhallen och fick efteråt prata med några av eleverna i klassen.

Hur bestämde ni vad föreställning skulle handla om?

Artikelbild

| Inez Almeborg, Albin Ormegard, Linn Liljeblad och Aston Andersson.

– Vi började spåna redan i tvåan om vad den skulle handla om men så småningom röstade vi om vilket huvudtema vi skulle ha och plötsligt blev det en kryssning, berättar Linn Liljeblad som i föreställningen bland annat gestaltar "farmor".

– Grejen är ju att hitta en röd tråd för att få in så mycket musik som möjligt i olika genrer.

Hur valde ni ut vilka låtar som skulle vara med?

– Det var en himla process för alla vill ju ha med sin favoritmusik men vi tänkte en hel del på vad unga idag lyssnar på så det är ganska brett musikaliskt, säger Albin Ormegard som är klädd som "farfar" när Folkbladet träffar ungdomarna i pausen.

Artikelbild

| Det bjuds på mycket sång och dans under musiktreornas föreställning: "Bortom horiSONten".

Hur tycker ni att premiärföreställningen gick?

– Det kändes jättebra både på och bakom scenen, tycker Inez Almeborg och Linn Liljeblad håller med:

Artikelbild

| Under låten "New York" dök frihetsgudinnan upp.

– Ja, det var ett litet tekniskt strul vid ett tillfälle men annars var det inga problem. Nu har vi övat hela oktober och senaste veckan har vi repat med orkestern så nu känns det kul att spela för publik.

Det här är också ett tillfälle för två elever att få kompositioner uppspelade av symfoniorkestern. I år är det Inez Almeborg och Aston Andersson som står för varsitt stycke.

Artikelbild

| Kaptenen håller kursen på det stormiga havet.

– För mig kändes det som en så cool grej att få göra så jag ville verkligen maxa, säger Inez som beskriver sitt stycke "Glädje" som inspirerat av filmmusik men med lite slängar av jazz.

Aston Andersson har valt en mer klassisk stil i sin komposition "Solrapsodi".

Artikelbild

– Det låter inte romantiskt 1800-tal men inte heller jättemodernt, beskriver Aston Andersson.

På lördag eftermiddag (9 februari) gör man en konsert för allmänheten: i den första akten kommer solister i klassen att spela och efter pausen framförs "Bortom horiSONten".Biljetter finns att anskaffa på SON:s hemsida.