De ger sig ut på ny klassrumsturné

Ung/scen öst ger sig ut till de östgötska klassrummen i vår med föreställningen "Himmel byter färg". "Det är verkligen en gåva att få komma ut och möta publiken på det här sättet", säger skådespelaren Martha Rasmussen Lubiana.

Ung/scen öst har som tradition att varje termin ge sig ut på en klassrumsturné.

Under det här spelåret renoveras teaterhuset i Linköping, där ung/scen öst har sin bas, och därför turnerar de nu mer än någonsin.

Under våren har de två klassrumsföreställningar som de sätter upp: Tårtbagaren som hade premiär 11 februari, och som riktar in sig till elever i årskurs 2 och 3 och uppåt, och 6 mars är det premiär för "Himmel byter färg", som riktar sig till högstadieelever.

– Klassrumsföreställningarna är väldigt uppskattade och ger oss möjlighet att möta en publik som annars inte skulle komma till teatern, säger Veronika Baumgardt, marknads- och kommunikationsansvarig.

 

I "Himmel byter färg" får publiken följa en grupp tonåringar som under en ödesdiger skoldag får nog och fattar ett stort beslut.

De bestämmer sig för att de aldrig vill bli vuxna.

– De får reda på ett sätt att slippa allt, ett sätt att hoppa av framtiden. Exakt vad det här är, är ett mysterium inbäddat i pjäsen och det är först i slutet som publiken får reda på vad det innebär, säger regissören Olle Jernberg.

– Att slippa framtiden är också förknippat med en slags fara, men pjäsen öppnar också upp för en mer hoppfull och fantasieggande dimension på det här. Till och med en övernaturlig dimension, fortsätter han.

 

De har minimal rekvisita med sig till klassrummen, endast några få skärmar, och faktum är att föreställningen utspelar sig i ett klassrum.

De har valt att använda sig av den miljö de kommer att befinna sig i.

– Till skillnad från en teater där publiken kommer till en så kommer vi till publiken nu. Att då erkänna och understryka det var viktigt och något vi förhöll oss till tidigt. Det har samtidigt inneburit vissa begränsningar för oss, säger Jernberg.

 

I rollerna syns Viktor Björkberg, Martha Rasmussen Lubiana och Paula Sundberg.

De uppskattar att få resa runt till länets skolor och spela teater på eleverna hemmaplan, även om det också finns vissa utmaningar med det.

– Det är verkligen en gåva att få komma ut och möta publiken på det här sättet. Om de tycker det är tråkigt så ser man det direkt och det finns ingenstans att gömma sig. Ibland kan det var kämpigt också, om det hänt något innan så känner man av den stämningen, men då får man hantera det, säger Martha.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa