De belönas med kulturpriser

En filmmusikskapare, en serietecknare och ett välkänt konstnärspar finns med bland de kulturutövare som tilldelas årets kultur- och utvecklingsstipendier från Region Östergötland.

28 oktober 2015 16:10

På onsdagen beslutade regionutvecklingsnämnden vilka som får årets kulturstipendier.

– Det känns väldigt roligt att få lyfta fram och uppmuntra några av de skickliga kulturutövare som finns i länet. Årets stipendiater representerar en stor bredd i sin konstnärliga utövning, säger Eva Andersson (S), regionfullmäktiges ordförande och 1:e vice ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Här är årets alla kultur- och utvecklingsstipendier om 30 000 kronor vardera:

Jennifer Spångerud, bildkonstnär, Mjölby. Motiveringen lyder: "För att sin mångsidiga och spännande konstnärliga talang som speglar vår samtid på ett utmanande och nytänkande sätt."

Mohammed Sami Al Amili, bildkonstnär, Norrköping. "För sitt mycket skickliga och vågade konstnärskap. Med stor ödmjukhet och professionalism visar han oss en färgstark och berörande konstform där han tar inspiration från sitt eget liv och upplevelser."

Emelie Wedhäll, bildkonstnär, Skänninge. "För att hon med sin talang som serietecknare berör sin publik med både humor och allvarliga aktuella frågeställningar om barn och inlärningssvårigheter. Med stor skicklighet speglar Emelie vår vardag på ett avdramatiserat sätt vilket hjälper andra att växa och våga utvecklas."

Maria Hultgren, dansare, Göteborg. "För sin utomordentliga skicklighet inom dans. Vi vill uppmuntra Maria till att fortsätta utveckla koreografier och dans med stort engagemang och höga ambitionsnivåer."

Fredrik Andersson, filmmusikskapare och manusförfattare, Linköping. "För sin talangfulla träffsäkerhet i sitt musikskapande. Med noggrannhet, tålamod och finkänsla skapar Fredrik gripande filmmusik."

Årets arbetsstipendium på 60 000 kronor tilldelas konstnärsparet Lars Hoffsten och Joanne Posluszny-Hoffsten, Linköping.

"För sina gedigna insatser till gagn för Östergötlands kulturliv. Lars är en förebild med sina många insatser vid Lunnevad folkhögskola och i sitt eget konstskapande. Joanne är ett levande språkrör för konstens olika roller i samhället", lyder motiveringen.

Region Östergötland delar också ut två honnörsstipendier till personer som utfört mångårig kulturell verksamhet i länet. Årets honnörsstipendiater är Stina Nilsson Bassell, författare som bor i Norrköping, och Bettina Kjellin, folkbildare inom kulturområdet.

Kulturstipendierna delas ut vid regionfullmäktiges möte den 24 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!