Dags igen för festival

På lördag är det dags igen för föreningen Blacka Musik att arrangera Bob Marley minneskonsert.

9 maj 2019 06:00

Den 11maj 1981 avled reggaeartisten Bob Marley. För att hedra honom arrangerade reggaebandet Kalle Baah en spontan minneskonsert hemma på Sågvägen i Skärblacka.

Sedan dess har minneskonserten blivit tradition i Skärblacka i maj varje år.

– Vår festival har med åren blivit något av Skärblackas nationaldag och när självaste Peps Persson för några år sedan i en TV-dokumentär hyllade Blacka Musik för att ”ha tagit hand om reggae­musiken i Sverige oavsett trender eller popularitet” så kändes det roligt. Vi gör detta i första hand för Skärblackas reggaemusiker och invånare men också nu på senare år för alla tusentals besökare utifrån, säger Maria Strid, vice ordförande i Blacka ­Musik.

I år presenteras nio olika akter från den stora scenen. De yngsta går på högstadiet på Mosstorpsskolan och sedan är det i en ökande skala av erfarenhet via Marx Gallo, Daniella Torres, Lily&Ugly Souls, Stockholm, till Blackaband som Jamsession, Reggaestrer@ och Kalle Baah, som i år firar 40-årsjubileum.

Dessutom kommer den svenska artisten ”General Knas” och den internationella gruppen Misty in Roots från England.

– Tänk att Facebookeventet har fått nästan 7 000 personer att klicka i intresserade eller kommer, det är ju helt otrolig vilken utveckling från den tiden då konserten genomfördes inomhus i Folkets Hus inför runt 300 personer på 1980- och 90-talet. Det brukar komma cirka 3 000 personer till parken utanför Folkets Hus, säger Niklas Barwe, verksamhetsutvecklare hos Blacka Musik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren