Dags att öka tempot

Vill tv-bolagen på allvar minska nedladdningen så måste de bli snabbare i vändningen. Aktuella politiska referenser funkar inte om de inte är aktuella.

26 september 2019 12:00

Nu är hösten här och med det en massa säsongsstarter. Hösten har börjat starkt med svenska serier som "Fartblinda" och "Allt jag inte minns". Men det finns mer att se fram emot – i synnerhet "Vår tid är nu" som är tillbaka i slutet på oktober.

Netflix släppte nyligen en ny originalserie, "The I-land". Den såg på pappret ganska intressant ut – några vaknar på en öde ö utan att minnas vilka de är och måste samarbeta för att överleva. Det visar sig (och nu tänker jag spoilra) att det är en fiktiv värld, ungefär som Star treks holodeck eller Westworld. Egentligen är det fångar som utvärderas på det här viset. Problemet är att serien är så lökig. I dessa tider när vi sett femtioelva säsonger av "Robinson" – och "Lost" för den delen – är inte en handfull människor som tjafsar om var man borde bygga vindskydd och hur man gör upp eld särskild nyskapande. Att man slänger in en massa fightingserier gör det ärligt talat inte bättre. Så summa summarum orkade jag se två och ett halvt avsnitt sen kom jag av mig.

Netflix har också släppt första avsnittet av tredje säsongen av "Anne with an E". Den här omtolkningen av Anne på Grönkulla är omtyckt av många och så finns det de som inte tycker att det är "deras Anne". Jag tycker att man måste se det som en omtolkning och lite försöka glömma Megan Follows rolltolkning på 80-talet. Gör man det är det en fin ungdomsserie. I den här säsongens första avsnitt fyller Anne 16 år så hon är inte längre barn men heller inte vuxen. Nu börjar pojkar – och särskilt Gilbert Blythe – bli intressanta på allvar. Jag tror vi får se flera aftonbön-scener där Gilbert nämns.

Något som jag tycker är märkligt är hur den amerikanska storserien "This is us" har behandlats i Sverige. I USA började säsong fyra tidigare i veckan men här har TV3 (som har rättigheterna) inte börjat sända säsong tre ännu. Det känns otroligt segt i slutet på 2010-talet att vi ska ligga så långt efter. Och hade någon av de stora streamingtjänsterna haft rättigheterna hade vi inte legat så långt efter. (Nu ligger den på Prime som många inte har.)

TV3 var banbrytande när de kom men nuförtiden känner jag ofta en besvikelse när en serie köps in av TV3 eftersom det ofta blir upphackade och sena säsonger då.

Netflix släpper i dagarna säsong två av den lättsamma "The Good Place" samtidigt som säsong fyra börjar i USA. Nog för att Netflix brukar kunna ligga en säsong efter men två? Vill bolagen på allvar få bort nedladdningen av tv-serier så är det i den här änden de borde börja. HBO Nordic släppte avsnitt av "Game of Thrones" och "The Handmaid's tale" dagen efter de sänts i USA – det blev inte lönt för fansen att ladda ner. Det borde fler ta lärdom av.

På lördag är "Saturday night live" tillbaka i USA med sin 45:e säsong. Det är hög tid att någon svensk tjänst köper in den så den går att se så snart efter som möjligt. Programmet bygger på aktuella politiska händelser som vi alla kan följa - till och med via twitter. Vore det inte ett roligt sätt att avsluta veckan en söndagkväll med att se Alec Baldwin som Trump?

Topp Tre

Favoritserier just nu

Suits – säsong nio börjar lida mot sitt slut i USA och har nu plockat upp tempot igen. Och Mike gör gästframträdanden.

Pearson – Spinoffen från Suits är riktigt bra.

Fartblinda – Hur ska det sluta för Bea Farkas?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Wiman Snäll