Comfort – Sveriges fulaste nybygge?

Är Comfort Hotel i Norrköping Sveriges fulaste nybygge? Arkitekturupproret har nominerat hotellbygget till det inte särskilt smickrande Kasper-Kalkon-priset.

25 november 2016 15:00

Det är första gången som det så kallade Arkitekturupproret delar ut Kasper Kalkon-priset till Sveriges fulaste nyproduktion. Totalt har tio nya byggnader över hela landet blivit nominerade – en på Saltängsgatan i Norrköping. Motiveringen lyder: ”Comfort Hotel i Norrköping smälter inte alls in med den vackra arkitekturen runtomkring. Kontraster kan i vissa fall vara okej, men här saknas allt som heter balans, respekt och stil.”

Hotelldirektör Hanna Lidén Blom håller inte med om kritiken och konstaterar att smak är något mycket subjektivt.

– Alla har ju olika smak. Men vi är jättenöjda med vårt hus och tycker att det är fint. Man har lyckats bygga ihop gammalt och nytt: ett hus från 1700-talet, ett från 1800-talet och en nybyggd del från 2010-talet. En del av den nya delen, den rostiga fasaden, kommer att leva med huset och åldras vackert. Man har verkligen jobbat med att få olika element att gå ihop. Jag blev faktiskt själv ganska chockad av en sådan nominering.

Har chocken har lagt sig?

– Ja, vi får se det som att all uppmärksamhet är bra på sitt sätt. Nu kanske folk blir nyfikna och vill komma hit för att se huset. Men vi ligger just nu så långt ner på listan. Jag tror inte att vi behöver åka till Stockholm och ta emot något kalkon-pris, säger Hanna Lidén Blom.

Vad säger era hotellgäster?

– Vi har fått positiv feedback, men de har inte sagt jättemycket om fasaden mer än att vi hört från flera att de gillar ”sneda och häftiga” fönster. Allra mest har det handlat om att folk är glada över att vi har gett liv i en del av stan som tidigare har varit lite trött och öde.

Arkitekturupproret beskrivs av gruppen som ”folkrörelse som började som en facebookgrupp 2015”. I dag är uppropet ett rikstäckande nätverk med 12 000 medlemmar i hela landet. Det är också medlemmarna själva som har nominerat och valt ut tio nybyggen till tävlingen. Målet är att få vackrare arkitektur i Sverige och ifrågasätta det ”fyrkantiga modernistiska smakmonopolet”.

– Arkitektkåren har haft monopol på att bestämma vad vi ska tycka är bra och de klappar varandra på ryggen och delar ut pris för finaste hus. Jag tycker det behövs en motvikt, säger Anders Svensson, själv arkitekt och initiativtagare till uppropet.

Priset röstas fram på Internet och delas ut i Stockholm den 29 november, alltså samma dag som det betydligt mer kända Kasper Salin-priset som sedan 1962 delas ut av Sveriges Arkitekter för årets bästa byggnad. Prisutdelningen sker på Lilla Djurgårdskaféet mittemot Cirkus, där Kasper Salin-priset delas ut.

Fakta

Nominerade till Kasper Kalkon-priset för Sveriges fulaste nyproduktion: Segerstedthuset i Uppsala, Nya Hotell Continental i Stockholm, Svarta huset på allmänna vägen i Göteborg, Studio 1 i Göteborg. Även kallad kejsarens nya kläder, “Junior Living”-konceptet. Finns på flertalet orter, Växjö World Trade Center, Comfort Hotel i Norrköping, Årets Wingårdhsbyggnad, Uppsala Entré och Täbys nya kommunhus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus