Cnema firar fem-årsdagen

Cnema femårsjubilerar med såväl filmklassiker som filmer som ännu inte har nått svenska biografer. Det blir också spännande filmbranschbesök, aktiviteter för hela familjen och kluriga quiz.

29 augusti 2016 15:00

Den 9 och 10 september firar Cnema fem år med alltifrån förhandsvisningar av ny film till klassikervisning av klassiker i samarbete med Cinemateket, filmquiz och mingel.

På fredagen premiärvisas Den allvarsamma leken, Pernilla Augusts filmatisering av Hjalmar Söderbergs lidelsefulla romanklassiker. Visningen gästas av skådespelaren Karin Franz Körlof och producenten Patrik Andersson, som har rötter i Finspång.

En sprillans ny film visas även på lördagen. Då förhandsvisas den tyska filmen Min pappa Toni Erdmann.

– Den fick stående ovationer vid Cannesfestivalen och har blivit en stor snackis i filmvärlden. Det känns jättekul att kunna förhandsvisa den, säger Elin Bennett.

Men lördagkvällen avslutas med en unik 3D-visning av Hitchcock-klassikern Slå nollan till polisen från 1954.

Under lördagen bjuder Cnema på aktiviteter för hela familjen. Den som vill kan följa med in i maskinrummet, göra animeringar i medielabbet och göra egna filmaffischer.

– Att erbjuda något roligt för barnen var självklart. Det är en viktig målgrupp för oss, säger Elin Bennett.

Dessutom finns möjlighet att se barnfilm på stor bioduk helt gratis – bland annat den hyllade filmatiseringen av Antoine de Saint-Exupérys bokklassiker Den lille prinsen.

Sedan invigningen den 9 september 2011 har en kvarts miljon personer besökt Cnema. Varje år kommer nu uppemot 60 000 besökare i olika åldrar för att ta del av biofilm, livesändningar, föreläsningar och festivaler. I den kommunala biografen får elever och lärare skapa egna filmer och se skolbio.

Enhetschef Johan Karlsson är mycket nöjd när han summerar biografens fem första år. Norrköping har under dessa år utvecklats till en expansiv plats för produktion av rörliga bilder, där unga filmare utvecklas genom växthusverksamhet, talangutveckling, produktionsstöd och filmutbildning.

– Cnema är idag en av landets mest intressanta filmverksamheter och har blivit den framgång vi alla hoppades på. Det är en Sverigeunik satsning som satt Norrköping på filmkartan, säger han i ett pressmeddelande.

– Två viktiga pusselbitar i bygget av filmstaden Norrköping är att få fart på produktionen och stärka kompetensen kring professionell film. Det är därför enormt glädjande att vi idag kan ge TV- och långfilmsstöd genom Norrköpings filmfond och erbjuda en möjlighet att utveckla sig som filmararbetare genom filmutbildningen Nya Perspektiv.

Jubileumsprogram

Fredag 9 september

18:00 Mingel och Sverigepremiär av Den Allvarsamma Leken av Pernilla August. Besök av producent Patrik Andersson och skådespelare Karin Franz Körlof.

Lördag 10 september

Workshops och aktiviteter – fri entré!

13:00 – 16:00 Gör dina egna filmaffischer, fotas i filmmiljöer, animering i medielabbet (anmälan krävs) samt visning av maskinrummen.

15:00 – 17:00 Filmquiz med maskinisten

Filmer – fri entré!

13:30 Rita och Krokodil

14:30 Den lille prinsen

16:45 Läkaren på landet

18:00 Förhandsvisning av Min pappa Toni Erdmann

19:00 Cinemateket C/O Cnema premiär: Slå Nollan till polisen i 3D

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus