Beldina på egna ben

Beldina har sjungit med Kalle Baah. Hon har också turnerat med Rasmus Faber, Timbuktu och körat med Stevie Wonder. Men nu står hon definitivt på egna ben och är en av Sveriges mest hyllade soulröster.

9 februari 2015 18:58

Belidna har kallas nu för ”en bättre Mary J Blige” och applåderas för att hon har lyckats vitalisera den svenska soul- och r’n’b-scenen. Den nysläppta EP ”Intermission” klår faktiskt farbror Thåström i betygsranking på Kritiker.se. Själv ser hon ett tidigare mixtape "OpeningAct" som en introduktion av henne som artist – och "Intermission" (betyder mellanakt) som ett mellansteg.

– Jag skrev låtarna när jag inte riktigt visste hur jag skulle gå vidare. Det handlar mycket om en relation som jag har haft på långdistans. Jag var långt borta från alla och var i ett sökande i livet, karriären och kärleken, berättar Belidna som egentligen heter Beldina Nelly RadoudiNyadwe.

De senaste två åren har hon bott i Los Angeles, dit hon flyttade efter att hon lagt ut låtar online och flera amerikanska bolag visade intresse.

– Den kreativa processen flöt på bra när jag fick kontakt med de producenter jag ville jobba med, berättar hon.

– Jag trivs bra i LA, men det tog lite tid att göra det. I början var det svårt när man inte kände så många. Man känner sig lätt ensam och jag skrev de här låtarna för att ge mig själv en push.

Bakom sig har Beldina också uppmärksammade tolkningar av Hang With Me" av Robyn, "Cupid Boy" av Kylie Minouge och "Fireworks" av Katy Perry som har lovordats både av fans och av originalartisterna själva.

– Det tar tid att hitta sig själv. Men man ska inte gå och vänta på det, utan göra grejer under tiden som gör att man hittar rätt. Så var det med de covers jag gjorde, när jag inte hade eget material, säger hon.

Beldina har rötter i Kenya, men också i Skärblacka finns släkt och vänner. Själv är hon uppväxt i Sundbyberg, utanför Stockholm.

– Det var min mamma som introducerade musiken. Den har alltid funnits där, säger hon.

Redan som fyraåring började hon sjunga i barnkör och därefter gick hon Adolf Fredriks musikklasser. Där fick eleverna gå på auditions för barnroller på Stockholms scener och Beldina medverkade i bland annat La Bohème på Folkoperan. I skolan fick hon ofta sjunga solo - men kände sig lite obekväm med det.

– Jag hade svårt att stå i centrum och var väldigt blyg när jag växte upp. Det kan jag fortfarande vara till viss del. Därför tyckte jag att det var ganska skönt att gömma mig i en kör. Det var kanske för att jag stack ut ändå. Jag och en annan tjej var de enda svarta på hela skolan. Jag bodde inte heller i samma del av stan som de flesta andra.

Hur har du jobbat med det?

– Det handlar om att lära känna sig själv. För mig handlade det om att jag upptäckte min egen röst. Det gjorde jag på gymnasiet då jag fick kontakt med en sångpedagog. Då insåg jag att jag inte ville göra något annat. Då valde jag att vara den jag är.

Genom åren har hon turnerat med Rasmus Faber, Timbuktu och körat med Stevie Wonder. I höstas var hon även förband till Pharell Williams.

– Jag har varit i bakgrunden mycket och sett huvudartister som inte förstår hur man ska ta hand om folk. Personer som jag har sett upp till som artister har gjort mig besviken. Därför är jag väldigt mån om att respektera andra, vara tydlig och drivande med dem som jag jobbar med.

Men hon har också arbetat med artister som verkligen har haft förmågan att lyfta fram dem som står bakom.

– Timbuktu är utan tvekan en sådan typ. Han är en inspiratör och förebild. Pharell Williams är stor och har så många som jobbar för honom, men han är en väldigt ödmjuk människa. Men jag har inte jobbat med honom tillräckligt för att veta vem han egentligen är.

Vad kan vi vänta oss av din spelning på WTM?

– Ganska skön energi tror jag. Det blir med stort band i Laxholmskällaren. Senast jag spelade i Norrköping var det med Kalle Baah, eller Guvernor Andy. Jag kommer inte ihåg. Jag har inte spelat i Norrköping själv någon gång, så det ska bli jättekull.

Något annat du ska passa på att göra i Norrköping?

– Hälsa på släkt och vänner.

Beldina

Heter egentligen: Beldina Nelly RadoudiNyadwe

Ålder: 25

Uppväxt: Stockholm, men har rötter i Kenya

Intressen: Yoga, matlagning och spela trummor

Kuriosa: Har släkt och vänner i Skärblacka. Systerdotter till Blacka Musik-profilen Sverker Ydén och har sjungit med Kalle Baah.

Aktuell: Med EP:n Intermission och spelar på WTM i kväll, på Laxholmskällaren kl 21.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus