Agneta ställer ut motiv från New York

Konstnären Agneta Östlund från Norrköping med rötter från Linköping, är vårens sista utställare på Galleri Kronan av grafik och måleri.

9 april 2011 03:00

Främst många verk med motiv från New York, men även en del små grafiska tryck med Norrköpingsmotiv.

Men hon är inte ensam, utan här finns även många verk av Pär Thorell och något enstaka av Bo Olls och Åke Bjurhamn.

Agneta Östlund visar upp allt från stora akrylmålningar till små grafiska verk, som bygger på teckningar och fotografier som hon själv tagit.

- Det är mest motiv från New York på den här utställningen och de flesta målade från fotografier jag tagit, berättar hon. Inte så konstigt eftersom jag tog cirka 500 bilder när jag besökte New York för ett tag sedan, bilder som jag inspireras av. Men även en del verk här är inspirerade från mina resor i Frankrike och Spanien.

Fotobaserade
- Mina verk är oftast fotobaserade och gjorda med en blandteknik av foto, grafik och måleri, förklarar Agneta Östlund.

- Det finns även med en hel del motiv från Norrköping, där jag överfört egna teckningar och foton till plåtar som jag sedan tryckt på gammaldags sätt, där jag torkar in färgen och kört verket genom en vals. Bland annat har jag i vissa fall försökt få fram två motiv i ett verk.

Varför valde du att ställa ut tillsammans med Linköpingskonstnären Pär Thorell?

- Tanken med de här utställningarna är att välja en avliden östgötakonstnär som utställningspartner och då kände jag att Pär Thorell var den jag helst ville ha med i utställningen.

- För det var honom jag inspirerades av som ung hemma i Linköping, där jag växte upp och då fick möjlighet att titta närmare på hans fina tuschteckningar.

- Vi har med tuschteckningar som vi fått låna av Birgit Thorell, som han var gift med, och även självporträtt som vi lånat av Norrköpings Konstmuseum.

Utställningen som arrangeras av KIFiN, Konstnärernas Intresseförening i Norrköping, är öppen till den 24 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström