Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jag vill ha fler särskrivningar!

Vem vill köpa en skum hare, gå lätt packad i fjällen eller få hjälp av en sjuk sköterska? Jag slår ett slag för särskrivningarna!

"Den skumma haren och den lätt berusade fjällvandraren skulle onekligen behöva hjälp av sköterskan."

"Den skumma haren och den lätt berusade fjällvandraren skulle onekligen behöva hjälp av sköterskan."

Foto: Fredrik Nygren

Språk2020-07-07 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Språkkrönika

Som ny talare av ett språk får man snabbt släppa stoltheten och inse att man kommer göra en hel del dråpliga språkmissar. Så var det onekligen både för mig och flera av mina invandrarvänner under åren jag bodde i Spanien. Som när min franska vän kallade sin hästsvans för ”lilla rumpan” eller min engelska vän önskade vår chef ”en god jul och ett gott nytt anus”. Här inser man snabbt vikten av rätt uttal och skillnaden en liten krumelur över en bokstav kan göra!

På samma sätt brukar det bli väldigt roliga resultat av särskrivningar på svenska. Den skumma haren och den lätt berusade fjällvandraren skulle onekligen behöva hjälp av sköterskan, som dessvärre är sjuk. Kampen mot särskrivningar är dock, trots den underhållning de står för, lång och ihärdig. Inte minst syns det i Facebookgruppen Kampen mot särskrivningar. Men särskrivningar, stavningsmissar och grammatiska fel ger oss inte bara roliga anekdoter, de visar också att stavning och grammatik kan vara något roligt! Därför skulle jag vilja argumentera för ett bevarande av ”misstag”.

Vi tar en av särskrivningarna i ingressen som exempel. "Skum" kan antingen fungera som ett substantiv och betecknar då enligt Nationalencyklopedin "en grov dispersion av gas i en relativt liten mängd vätska", något som är uppbyggt av "gasfyllda blåsor". Det är det slags skum vi tänker på om ordet är ihopskrivet: "skumhare". En mjuk, vit bubblande massa. Skriver vi däremot isär orden "skum hare" börjar våra hjärnor direkt tänka att här är det en hare som beskrivs, därför det är så vi är vana att det fungerar. En vit hare, en arg hare, en skum hare... Det måste vara ett adjektiv! Adjektivet "skum" kan ha två betydelser. Antingen med synonymerna mystisk, suspekt, tvivelaktig eller dunkel, halvmörk. Eftersom det här rör sig om ett subjekt (en hare) tenderar vi att associera till den första betydelsen. Hade det rört sig om ett objekt däremot, som en park, hade vi nog snarare associerat till något halvmörkt. Se där, en liten lektion om subjekt, objekt, substantiv och adjektiv med hjälp av den skumma haren!

Tyvärr måste jag i mitt arbete fortsätta att kämpa mot särskrivningar. Men jag uppmanar alla er andra: kämpa för! Språket blir så mycket roligare så!

Har du någon språkfråga, kommentar eller ett ämne du skulle vilja ta upp? Hör av dig till: sarah.olsson@ostmedia.se