Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Coronavirus, Norrköpingsbor och Bob Dylan

Viruset Corona gäckar både norrköpingsbon och Stockholmaren som lyssnar på Bob Dylans nya låt Murder Most Foul.

"Då gäller det att inte åberopa djävulen, utan lugnt gå till sitt uppslagsverk."

"Då gäller det att inte åberopa djävulen, utan lugnt gå till sitt uppslagsverk."

Foto: Fredrik Nygren

Språk2020-06-23 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Språkkrönika

Finner du de fem felen? Kanske är det något som sticker extra mycket i ögonen? Eller inte alls? Allt beror på hur petig man vill vara. Eller, som jag hellre skulle uttrycka det, hur språkintresserad man är.

Det här med stor och liten bokstav, versaler och gemener, har skapat huvudbry sedan vi först lärde oss att läsa och skriva. Inte nog med det, sedan dess kan reglerna dessutom ha ändrats! Eller ännu värre – vi har i vår enfald gått runt och trott att det vi en gång lärde oss i skolan var alldeles rätt, fastän det egentligen var alldeles, alldeles fel! Till råga på allt är vi influerade av andra språk, som kan ha helt andra regler. Inte minst engelskan, vars inflytande i Sverige de senaste decennierna ju bara ökat.

Några saker sitter där de sitter. Namn börjar med stor bokstav, det vet vi säkert. Stefan Löfven. Och det gäller ju även egennamn för mindre mänskliga, såsom: Drottninggatan, De Geerhallen och Dominogallerian. Men var det maj eller Maj och fredag eller Fredag? Skriver du fel, kan du komma att felaktigt benämna månaden eller dagen eller ett personnamn när du egentligen ville motsatsen. Där är det engelskan (eller skulle det vara Engelskan?) som ställer till det för oss när reglerna är olika. Plötsligt kan vi bli osäkra på det som vi tidigare varit så säkra på.

Då gäller det att inte åberopa djävulen, utan lugnt gå till sitt uppslagsverk. Språkrådets Svenska skrivregler rekommenderas, där kan du läsa mer om svenska (obs!) språket. Där kan vi konstatera: i svenskan skriver vi månader, veckodagar och namnet på den onde med liten begynnelsebokstav, trots att de gör annorlunda i engelskan. Det gäller även namn på sjukdomar såsom cancer, tuberkulos och corona. Bok- och låttitlar skrivs på svenska med stor begynnelsebokstav för det första ordet, men inte för övriga. Norrköping är en stad och skrivs med stor begynnelsebokstav, varpå en person som bor här fortsatt får behålla sin stora bokstav när den beskrivs. Stockholmarna däremot, de har ju så mycket att skryta om däruppe att de kan behöva en liten bokstav för att komma ner på jorden.

Så, hur ska den första meningen då lyda? Viruset corona gäckar både Norrköpingsbon och stockholmaren som lyssnar på Bob Dylans nya låt Murder most foul. Om man nu ska vara petig.

Har du någon språkfråga, kommentar eller ett ämne du skulle vilja ta upp? Hör av dig till: sarah.olsson@ostmedia.se