Värsta konkurrenten på den tiden var Malmö FF som vann de resterande gulden under och efter andra världskriget.
I dag kan man säga att rollerna är ombytta. Malmö FF är den stora dominanten med sex SM-guld exempelvis sedan 2010, det senaste förra året. På 1940-talet var pengarna inte det stora samtalsämnet utan man spelade av glädje och framförallt var man sin klubb trogen i många, många år.
I dag köps och säljs spelare hit och dit. Framförallt är det unga spelare som lämnar Sverige i alldeles för tidig ålder. Jag har inte hittat någon statistik på hur många som kommit hem redan efter några misslyckade år.
I filmen ”Tigrar”, som nyligen premiärvisades får man följa en ung talang, Martin Bengtsson, som redan som 16-åring skrev på kontrakt med italienska Inter. 2007 kom Martin ut med en intressant självbiografi där han berättade om åren i Inter och hur det i hans fall slutade på sjukhus efter ett självmordsförsök. Den psykiska pressen blev helt enkelt för stor.
Om detta öde har förre Aftonbladet-journalisten Ronnie Sandahl gjort en mycket intressant film som redan prisats på flera filmfestivaler. För de som drömmer om tidiga proffsäventyr eller föräldrar till barn som man tror har stor talang, kan den här filmen vara värd att se.
Okej, visst finns det undantag på talanger som lyckats i storklubbarna. Jonny Rödlund är ett sådant exempel, liksom Pär Zetterberg, båda gav sig ut i stora världen som 16-åringar. Jonny hamnade i Manchester United och Pär i Anderlecht.
Ett annat exempel på en lyckad proffssatsning är naturligtvis Kristoffer Olsson, som också lämnade familjen i Norrköping och klubben (Sleipner) som 16-åring och skrev på för Arsenal. Efter en proffssejour både i England och Ryssland är nu Kristoffer i belgiska Anderlecht samt given i det svenska landslaget.
Senast i raden att som ung spelare lämna IFK Norrköping var för några veckor sedan Isak Bergmann Jóhannesson, som kom från Island som 15-åring, men efter två och ett halvt år i Norrköping nu skrev på för danska FC Köpenhamn. Enligt uppgifter lär IFK erhållit runt 50 miljoner kr för talangen, vilket lär vara en av klubbens största affärer.
Att Isak valde danska ligan har fått många att höja på ögonbrynen. Isak är dock mycket nöjd med övergången och tackar gång på gång just IFK för det sätt man tagit hand och utbildat honom fotbollsmässigt.
– Jag är för evigt tacksam för allt som IFK har gett mig. Jag kom som en 15-årig kille och lämnar nu som en ung man. Jag skulle inte vara på den här platsen i min karriär, om inte IFK gett mig chansen, säger Isak i en intervju.
För IFK, och de flesta andra allsvenska klubbar, handlar det om att sälja talanger till utlandet för att ha råd att driva verksamheten. För dagens Malmö FF är förutsättningarna helt andra, vilket betyder att man kan köpa in det man vill ha.
Efter framgångsrikt spel ute i Europa och några stora spelarförsäljningar har Malmö FF ett eget kapital på drygt 450 miljoner kr, trots ett stort tapp förra året på grund av pandemin. I och med att man för tredje gången kvalificerat sig för slutspelet i penningstinna Champions League är man garanterat 200 miljoner kr. Skulle MFF vinna någon av matcherna i gruppspelet mot Juventus, Chelsea eller Zenit S:t Petersburg kan man inkassera 3 miljoner kr för varje vinst och 1,5 miljoner kr för oavgjort. Sedan finns det förstås en fortsatt prisstege upp till final. Totalt finns det 20,74 miljarder (!) i pris- och TV-pengar att spela om för lagen i Champions League.
Regeringens tidiga julklapp, att man tar bort restriktionerna från idrott- och nöjesarrangemang från och med 29 september, gör också att publikintäkterna återigen kan trilla in. Det här gäller förstås för samtliga idrottsklubbar i Sverige, så man förstår att det jublas. Dock inte hos vissa inom vården, vilka tycker det är på tok för tidigt att släppa loss allt igen.
Ur mitt perspektiv tycker jag att det är värt ett försök. Arrangemang, som fotboll och ishockey, utan publik har känts så erbarmligt tråkigt. Jag har knappt orkat med ligamatcherna under hösten då läktarna ekat tomma och spelarna och tränarnas ord hela tiden gått in i rutan. När Sverige hemmamötte Spanien i VM-kvalet var ändå cirka 25 procent av läkarplatserna fyllda och genast blev stödet till de blågula spelarna en inspirationskälla.
Likaså känns det kul att man snart kan åka upp till Himmelstalundshallen eller Stadium Arena och titta på elitidrott.
Live!