Tidskriften Fokus har alltsedan starten 2005 presenterat en rankinglista över var i alla Sveriges 290 kommuner som det är bäst att bo. På senare år har undersökningen vidgats och rankinglistan mäter nu var det är "bäst att leva." Enligt Fokus bygger året undersökning på inte mindre än 365 statistiska sammanställningar och större kommunrankningar. Utifrån dessa uppgifter har Fokus ställt samman hur kommunerna presterar i tolv olika huvudkategorier. I årets undersökning landar Norrköping på plats 199, vilket är minus 49 placeringar sedan 2020.
De kategorier som används är bland annat jämförelser av sociala förhållanden och trygghet. Tidningen skriver: "Resultaten på respektive område har viktats för att inte en delfaktor ska slå igenom för mycket." Vilket i årets undersökning bland annat illustreras av att vinnarkommunen i den sammanvägda totalrankingen (Lomma i Skåne vinner för andra året i rad) kan segra även fast man hamnar på sista (290) plats i delrankingen för äldreomsorg.)
Det handlar alltså enkelt uttryckt om en poängsättning av hur kommunen klarar sig jämfört med de 289 andra kommunerna. Norrköping är inte sämst i Östergötland. Finspång och Valdemarsvik ligger ännu mer pyrt till.
När det bland annat kommer till Trygghet (plats 243) och Sociala förhållanden/Hälsa (228) ser det dock extra illa ut för Norrköping. Just Trygghet/tillit tycks vara ett stort problem för Norrköpingsborna. Professor Lars Trägårdh på Ersta Sköndal Bräcke Högskola arbetar sedan länge med mätningen Tillitsbarometern. Årets tillitsbarometer förstärker tidskriften Fokus "bäst-att-leva-undersökning". Lars Trägårdh sammanfattar: ”Andelen som svarar att de anser att man kan "lita på de flesta" är som lägst i fyra stadsdelar i Malmö – bland annat Rosengård och Fosie – och i Rågsved i Stockholm som i städer som Katrineholm, Olofström och Norrköping; där inte ens hälften av befolkningen hyser någon allmän tillit till de flesta.
I Tillitsbarometern undersöks även den så kallade lokalsamhällestilliten, vilket är ett sammanlagt mått på tillit till grannar, de som bor i samma bostadsområde och de som bor i samma kommun.
Även här finns en stor skillnad mellan kommunerna i Östergötland. Högst lokalsamhällestillit har Vadstena (60 procent) och lägst Norrköping (53 procent). I Vadstena säger sig knappt 17 procent känna sig otrygga kvällstid, för Norrköping är denna siffra 40 procent.