Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Osäkrare om bostäderna

Det byggs - men för vem?

Det byggs - men för vem?

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2017-10-28 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det står och väger i byggsektorn – frågetecken hopar sig. Bostadsproduktionen har legat högt i flera år men enligt Sveriges byggindustriers höstprognos vänder den ner under 2018. Samtidigt har de många nybyggena kylt ner bostadsmarknaden på många håll med allt fler lediga lägenheter och bromsade priser. Lägger man dessutom till en eventuell räntehöjning framöver med dyrare lån inser man att det är osäkrare tider.

Samtidigt är en intressant fråga för vem bostäderna byggs? Om man tar Norrköping har man ökat byggandet ordentligt de senaste åren (under 2016 färdigställdes över 1000 lägenheter) och flera prestigeprojekt ligger i pipelinen: bland annat Inre hamnen och Butängen. För några veckor sedan avslöjade Folkbladet också fastighetsbolaget Slättös planer på en ny stadsdel på längre sikt med kanske 2000 bostäder där gamla Whirlpool ligger.

Men det paradoxala i en tid med stor befolkningsökning samtidigt som det byggs mer än på decennier är att det på sina håll står tomma lägenheter – inte minst centralt där priserna blir ganska så mustiga. I september berättade Folkbladet att ett 20-tal lägenheter längs nybyggda Nya Parken Allé förblir outhyrda och när det gäller de kommande projekten lär det inte direkt handla om fyndpriser där heller.

"Flyttkedjor då?" kanske någon invänder. Alltså teorin att när välbeställda och etablerade människor flyttar till nya, dyrare bostäder blir deras tidigare boenden lediga – efter några led av flyttar så finns det en liten, billig lägenhet ledig till den där fattiga studenten eller hen som fått jobb och nu ska flytta hemifrån. Problemet är att denna teori är ifrågasatt av ganska många. Vissa som forskat på detta hävdar att de lägenheter som så att säga blir över inte tillfaller unga eller svaga grupper utan snarare sådana som redan har en fot inne på bostadsmarknaden.

Då har vi ännu inte närmat oss den kanske svagaste gruppen av alla: de nyanlända med uppehållstillstånd (varav många arbetslösa) som nästa år går ur etableringsfasen och då ska ordna eget boende. Situationen är sammanfattningsvis att det råder brist på just den sorts lägenheter som det kanske finns allra störst behov av just nu trots byggboomen.

Hur skulle det då fungera att bygga billiga hyresrätter från scratch? Ja, det finns till exempel pengar att söka från regeringen för företag som vill bygga billigare, så kallat investeringsstöd. Dock villkoras dessa pengar på olika sätt – dessutom blir även dessa lägenheter för dyra för de som helt står utanför bostadsmarknaden.

Det finns kort sagt en del att tänka på.

Krönika

Läs mer om