Ett fullmäktigemöte är en levande och oberäknelig process. En tanig dagordning med småfrågor kan vålla hejdlös debatt i flera timmar. En späckad dagordning med flera miljardbeslut kan klaras av på en kvart. I går genomlevdes ännu en kväll i uppdraget för Norrköpings 85 folkvalda fullmäktigeledamöter.
På dagordningens fjärde punkt ”Översyn av beredningsprocessen och av kommunens styrdokument samt möjlighet till utökat stöd för nämnderna” gick kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) upp i talarstolen för första gången.
”Det kanske inte direkt vattnas i politikermunnen när man läser rubriken på det här ärendet”, sa Stjernkvist och förklarade sedan vältaligt varför det verkligen borde vattnas i munnen. Detta handlar om själv grunden i vårt demokratiska system, om de respektfulla skillnaderna mellan förvaltning och politik”, sa Stjernkvist.
Det som händer, förklarade oppositionsrådet Sophia Jarl i diskussionen är att de underlag som från och med nu går ut till ledamöterna ska vara helt neutrala och sakliga och vara framskrivna av ansvariga tjänstemän.
Jarl var på något sätt emot detta men samtidigt för; ansåg Stjernkvist.
”Du ska inte lägga ord i munnen på mig”, sa Sophia Jarl som var för att prova det nya förslaget.
”Då ber jag om ursäkt. Du låter helt enkelt bara negativ när du egentligen är positiv”, svarade Stjernkvist.
Nedim Demir (M) tog tillfället i akt och konstaterade i ett inlägg att ”Allt är dåligt i Norrköping”.
Det var lite smågrinigt där redan från start. Men alla var för till slut. Ingen röstade emot.
På dagordningens punkt 8 behandlades en motion från Sandra Isaksson och Sofi Holmin Lindell (båda Feministiskt initiativ) om ”könsneutrala suffix vid politiska förtroendeuppdrag och arbete i offentlig förvaltning”.
Det som mest diskuterades var att byta ut ”tjänsteman” mot ”tjänsteperson”. Kommunstyrelsen föreslog fullmäktige att förklara motionen som ”tillgodosedd” eftersom avsikten var att införa ”könsneutrala suffix” när det finns sådana språkliga möjligheter i Svenska Akademins Ordlista. Pär Lindroth (M) hävdade att "man" i ordet "tjänsteman" inte betyder man utan människa. Sandra Isaksson påminde om att ord ständigt utvecklas med sin samtid. Riksdagsmannen har till exempel blivit riksdagsledamot.
Darko Mamkovic (SD) yrkade avslag på motionen men gav ”credd” åt FI för att de stod på sig och yrkade bifall till sin motion och inte gick på kommunstyrelsens ”nonsens” om att motionen är ”tillgodosedd” vilket den inte är enligt Darko.
Olle Johansson (S) manade Darko Mamkovic att ”vara varsam med orden och inte kalla saker och ting för nonsens.”
”Jag tycker att nonsens är ett utmärkt ord”, svarade Darko Mamkovic.
Mia Sköld (MP) yrkade bifall till Sandra Isakssons motion. Men det hjälpte inte. Fullmäktige beslutade att motionen var tillgodosedd.
På dagordningens punkt 9 yrkade kommunstyrelsen delvis bifall till en motion från Clara Aranda och Markus Wiechel (SD) om ”utökat suicidpreventivt arbete” i Norrköpings kommun. Att SD fick medhåll i fullmäktige i Norrköping var inte helt unikt. Men snudd på.