Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tänk efter före – det gör skillnad

Maten vi äter. Om det handlar dagens krönika och om vi tänker på vad vi äter, om den är nyttig eller onyttig, dyr eller billig.

Maten vi äter. Om det handlar dagens krönika och om vi tänker på vad vi äter, om den är nyttig eller onyttig, dyr eller billig.

Foto: Dan Strandqvist

LÖRDAGSKRÖNIKA2015-10-17 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk efter, före. Jag vet att det kan göra skillnad. Att vara medveten, planerad och förberedd kan utgöra stor skillnad för hur vi upplever vårt förhållande till något som är så livsnödvändigt. Det jag syftar på är något vi inte kan vara utan, det är något som vi alla måste ta del av, men även något som vållar många stora problem på olika sätt. För någon kan det vara en njutning, för någon kan det vara ett straff. Det finns så mycket som spelar in, för vilket förhållande vi har till detta, maten.

Hur vill vi må när vi har ätit? Dum fråga kanske? Men den är faktiskt ganska relevant i dagens samhälle där så mycket ska hinnas med på så kort tid. Varför äter vi? Är det för att fördriva tiden? Är det för att det ser gott ut? Är det för att hålla någon sällskap? Eller är det för att vi är hungriga och behöver ha energi och näring? Mycket av det vi äter är kopplat till våra känslor. Hur ofta har vi inte stoppat i oss något speciellt för att vi är ledsna, arga, glada eller av någon annan känsla som kan ha tagit över vår förmåga att tänka klart? Många klagar på sin vikt, men är man då medveten om vad och hur mycket man stoppar i sig? Skriv under en dag upp ALLT du stoppar i munnen. Vågar du? Det kommer säkert att bli en hel del på lappen. Vill vi veta hur mycket det blev? För att bli uppmärksam på vad vi äter och varför, kan detta vara en bra början. Det är ju liksom verkligheten det som står där på lappen.

Såg ett inslag på tv:n med en kostrådgivare som på ett överdrivet sätt försöker få oss att äta nyttigt. Jag tror inte på deras sätt att få oss att välja mer nyttiga produkter. Jag tycker jättemycket om ”ljus” pasta. Jag är fullt medveten om att just den pastan inte är det optimalt mest nyttiga jag kan stoppa i mig men det är gott och då väljer jag att äta en pasta som kanske är lite dyrare och inte bara innehåller vatten och mjöl. Kostrådgivaren hade gjort pasta på kikärtor och fick frågan om hon serverat detta till sina barn. Hon sa att de tyckte att det var helt ok. Vad då helt ok? Låt dem äta pasta som de tycker är god, men inte så ofta. Mat ska vara gott varje gång man äter, inte helt ok. För några kvällar sedan blev jag akut sugen på kladdkaka med grädde. Det var lördag och jag kunde inte minnas när jag senast åt grädde. Sagt och gjort det blev en härlig njutning då det händer så sällan. Att kunna få unna sig onyttig kost mellan varven är ett måste tycker jag, men det är när det blir för ofta man måste tänka till. Ät pasta, men välj inte den billigaste i butiken och inte varje dag.

Läs mer om