Jonas, i dag 47 år, berättar i boken ”Korthuset” om sin uppväxt i Luleå till hot, utfrysningar och att leva under skyddad identitet under sju år.
– När jag läste manus första gången var jag chockad. Det Jonas beskrev lät som tv-serien ”House of Cards”, därav titeln på boken. Så mycket fulspel och korruption. Det här är en aldrig tidigare berättad historia, från ett perspektiv som ingen har tänkt på, fast nästan alla har en relation till det, säger Cecilia Viklund, förläggare på Bonnier Fakta till Expressen.
Sommaren 2018 lade Jonas pipan på hyllan efter att ha dömt fotboll i 31 år.
– Det var en käftsmäll när allt tog slut, säger han i boken.
Anledningen var helt enkelt att de styrande i Fifa hade rankat honom som fyra i världen 2017 och han var beredd att åka till VM i Ryssland året efter. Men i november 2017 var han helt plötsligt inte ens bland de 35 högst rankade domarna i världen!
– Jag vet än i dag inte vad som hände. Ingen chef talade med mig utan jag fick läsa det i tidningen att jag fått sparken, berättar han vidare och tillägger:
– Både Fifa och Uefa har ett föråldrat och ytterst tveksamt sätt att leda människor och ta hand om anställda. Det finns en tystnadskultur. Det gick heller inte som domare att gå vidare och byta miljö eftersom de två fotbollsorganisationerna styrs av samma chefer.
I dag känner Jonas att han borde talat ut tidigare.
- Jag och flera andra kollegor blev väldigt illa behandlade, jag skäms att jag inte sade ifrån tidigare.
Jonas skriver vidare om brutna löften, utfrysningar och nepotismen.
– Jag har stått i bara kalsonger för inspektion av domarvärldens mäktigaste person, italienaren och tidigare världsdomaren, Pierluigi Collina, när hans assistenter mätt mitt underhudsfett med tortyrliknande redskap och ställt oss på vågen. När Collina fanns på plats började man darra!
Han skriver också i boken om hot och våld, att han under sju års tid levde under skyddad identitet med sin familj.
– Jag har aldrig känt rädd eller otrygg. Redan tidigt valde jag att aldrig kolla mejl, sms, läsa tidningar eller titta på min telefon efter matcherna.
Jonas avslöjar också att Raúl González Blanco, lagkapten och nummer 7 i Real Madrid var favoritspelaren att döma.
– Han var en gentleman, det gick alltid att prata med honom och han visade stor respekt. En mycket trevlig och ödmjuk storstjärna, skriver Jonas.
Motsatsen till Raúl var enligt Jonas Juventus- och Arsenal-spelaren Stephan Lichtsteiner.
– Han var alltid otrevlig, sur och ifrågasatte allt. Det spelade ingen roll hur det gick i matchen.
Jonas är nöjd med boken även om han också inser att vissa personer inte kommer att tro att hans berättelser är sanna.
– Men det är de. Det här är min berättelse och boken är skriven med tre års perspektiv.
Sedan boken kom i handeln har Jonas fått en del kritik framförallt från Uefa.
Eriksson menar att det finns problem med en tystnadskultur, politiskt spel och vänskapskorruption inom domarvärlden.
I boken skriver Jonas inte bara om hur han själv behandlats av Uefa utan berättar även om EM:s bäste domare Cüneyt Cakir från Turkiet som plockades bort i somras från att få döma vare sig kvartsfinal, semifinal eller final sedan han missat en hands i EM-kvalet mellan Österrike och Slovenien. Jonas hävdar också att anledningen till att slovenen Damir Skomina fått döma Europa League-finalen 2017 och Champions League-finalen 2018 är att Uefa-presidenten Aleksander Ceferin är hans landsman.
Inte oväntat har Uefa svarat på kritiken som Jonas skriver om i boken. I ett mejl till Fotbollskanalen skriver man:
”De här anklagelserna har ingen förankring i verkligheten. Det är överraskande att en i sammanhanget så pass erfaren domare har en så dålig förståelse för hur domare väljs ut.”
Uefa menar också att den förre toppdomaren har en baktanke med utspelet om Cakir och Skomina.
”Hans kommentarer kommer troligtvis göra att han säljer fler böcker.”
I dag har Jonas helt bytt bana. Förutom att han jobbar som föreläsare, expertkommentator och sitter i ett flertal bolagsstyrelser driver han också ett gym i hemorten Sigtuna tillsammans med hockeyprofilen Niklas Wikegård. Han har sedan flera år också framgångsrikt sysslat med företagsaffärer och även deltagit i tv-programmet ”Draknästet” där unga blivande företagare jagar investeringspengar.