Året var 1972. Journalistkollegan Magnus Höjer och jag gled in I Londons hamn med båten Saga efter 36 gungande timmar till sjöss. Vi var på väg mot vårt första stora äventyr som sportjournalister.
Några månader tidigare hade Magnus och jag ansökt om stipendium hos Östergötlands journalistförening. 800 kr vardera erhöll vi av kassören och det enda rättesnöret han sa var att vi inte skulle lägga alla slantarna på öl. Gladeligen hade vi skrivit brev (man gjorde det på den tiden) till fotbollsklubbarna Arsenal och Tottenham i London.
Vi fick faktiskt svar från båda att vi var välkomna att dyka upp på deras träningsanläggningar utanför storstan. Magnus och jag tog tillfället i akt och gjorde flera besök, fotade och framförallt noterade ner uppgifter så vi kunde skriva om engelsk toppfotboll när vi kom hem och lagen visades i TV.
Succé för Tipsextra
För tack vare Lars-Gunnar Björklund och Tipsextra så var brittisk fotboll på lördagseftermiddagarna på väg att slå igenom. Inför varje TV-match hade vi helsidor i Folkbladet och då förstår ni att det var lite speciellt när man kunde skriva en egen intervju hämtad direkt från verkliga livet.
Vi blev kvar i England 14 dagar (hemfärden gick betydligt lugnare till), panka, ja så panka att vi betalade för en måltid på båten, sedan gick den andre och hämtade påfyllning…
Mitt stora intresse för engelsk fotboll har fortsatt. Redan på 60-talet blev Derby min stora favoritklubb och det har trots motgångar fortsatt att vara ”Bockarna” som jag följer hetast. I våras var vi ytterst nära att ta klivet upp i Premier League men Fulham blev för svårt i första kvalomgången.
När Premier League startar på fredag (min liga startade i fredags) så finns just Fulham som en av nykomlingarna. De övriga är Wolverhampton och Cardiff. Borta sedan förra säsongen är West Bromwich, Stoke och Swansea. De sistnämnda kommer att tränas av Östersunds succétränare Graham Potter den kommande säsongen och kravet är naturligtvis att ta klubben tillbaka till högsta divisionen. Starten i lördags blev perfekt då man 2-1-vann borta mot Sheffield U med tre svenskar i laget.
Samma topplag
Annars känns det som om toppen i Premier League kommer att bestå av ungefär samma klubbar som de senaste tre-fyra åren. Här en liten genomgång av dessa:
Manchester City, mästarna, har legat lugna på transfermarknaden. Pep Guardiola anser att han har bästa laget och har därför bara köpt in Riyad Mahrez från Leicester. Angus Gunn, Rodney Kongolo, Yaya Toré, Jacob Davenport och Pablo Maffeo Becerra är några som fått lämna.
Liverpool är klubben som satsat hårdast på att peta ner City från tronen. Jürgen Klopp har köpt spelare för nästan tre miljarder kronor under 2018. Virgil van Dijk kostade 830 miljoner kr, målvakten Alisson Becker 770 miljoner kr, Naby Keita 620 miljoner kr, Fabinho 460 miljoner kr och Xherdan Shaqiri 150 miljoner kr.
Manchester United finns som vanligt med i bilden och José Morinho har investerat i brassen Fred från Sjaktar Donetsk, Lee Grant från Stoke och José Diogo Dalot Teixeira från Porto. Borta är trotjänaren Michael Carrick som slutar, Dean Hederson, Sam Johnstone och Daley Blind. Kvar dock Victor Nilsson Lindelöf, men frågan är vilket förtroende som Morinho ger honom? Kanske det ökat efter västeråsarens VM-succé.
Chelsea gav Conti sparken och anställde Maurizio Sarri som ny tränare. Har bara värvat Robert Green, målvakt från Huddersfield och Jorginho från Napoli. Har däremot släppt iväg sju-åtta spelare ur sin stora trupp och fortfarande är det inte helt säkert att Eden Hazard och Thibaut Courtois blir kvar i klubben.
Arsenal har efter 22 år bytt manager. Arsene Wenger tackar för sig och in kommer Unai Emery. Matteo Guendouzi, Bernd Leno, Stephan Lichtsteiner, Sokratis Papastathopoulos och Lucas Torreira är nya in. Messut Özil ser ut att bli kvar även om han slutar i tyska landslaget.
Tottenham är sjätte och sista klubb i den här uppräkningen. Har inte fått något nytt men samtidigt lyckades man behålla Harry Kane och Pocherttino, trots att Real Madrid lockade. Franske guldmålvakten Hugo Lloris är också jagad men verkar stanna.
Sett till den här genomgången så får Liverpool mitt tips. Känns att det är dags för ett maktskifte i engelsk fotboll.
Känns faktiskt som det är evigheter sen jag var i London och satt på någon läktare samt tog tunnelbanan in till Leicester Square på kvällarna för att käka ribbs samt klämma en och annan öl med goda vänner. Besöken i London är så mycket mer än bara fotbollen, känns som om det är dags att boka en resa i höst igen.
Premier League, premiäromgången
10 augusti: Manchester U-Leicester
11 augusti: Fulham-Crystal Palace, Watford-Brighton, Bournemouth-Cardiff, Huddersfield-Chelsea, Newcastle-Tottenham, Southampton-Burnley, Wolverhampton-Everton
12 augusti: Liverpool-West Ham, Arsenal-Manchester City