Med (o)jämna mellanrum får jag telefon eller sms från säljare, som vill att jag ska prenumerera på tidningen. Men det är egentligen inte jag som är bytet, utan för mig okända Margaretha. Jag börjar bli less, nästan arg.
På midsommaraftonen kom det senaste sms:et, men troligen inte det sista. "Glad midsommar, Margaretha! Nu kan du dansa in sommaren med Dagens Industri, 49 kronor för tre månader." För mig är detta ingen dans jag vill delta i, utan bara irriterande och besvärligt.
Men samtidigt är jag lite nyfiken. Vem är denna Margaretha som Dagens Industris säljare aldrig tycks få tag i? Bor hon rent av i Finspång eller Norrköping? Hur länge ska säljarna fortsätta att störa mig, trots att jag gång efter gång påtalat att jag inte är intresserad av en prenumeration, att Margaretha inte existerar för mig och att telefonnumret uppenbarligen inte går till Margaretha, utan är mitt, bara mitt. Jag ber och bönar. Stryk mitt nummer en gång för alla!!!
Fel uppstår, det vet jag, och ofta är det mänskliga faktorn som är inblandad. Men de flesta felen kan korrigeras. I tidningsbranschen uppstår fel titt som tätt. Senast hände det mig och Glimtarna. Visst var det jag som skrivit förra spalten, men kollegan Sörens vinjett hamnade som skribent. Någon hade tryckt på fel knapp.
Jag blev förstås förvånad och det blev också många av läsarna. Några trodde jag blivit hastigt sjuk, andra att jag hoppat över eller glömt bort en omgång och ytterligare några att jag tagit semester utan att varsko om det. Tack, för ert engagemang. Jag hoppas det blir rätt nu och jag lovar säga till om det blir någon förändring framöver.
Apropå grodor i pressen så minns jag särskilt en. En trävaruhandlare i södra norrland hade avlidit och i minnesorden om den bortgångne stod det i lokaltidningen att närmast sörjande var tre bräder. Inte trevligt för familjen att läsa, förmodligen inte heller för familjredaktören. Men många läsare drog nog på smilbanden. Och bokstäverna ö och ä ligger bredvid varandra på tangentbordet. Därför blev bröder bräder.
1980 firade Finspång 400 år. Samma år satte två tonåringar Finspång på världskartan. Simmarna Pär Arvidsson och Bengt Baron tog OS-guld i Moskva, på 100 m fjärilsim respektive 100 m ryggsim, och det blev en himla uppståndelse, inte minst i Finspång och simklubben Korrugal. Det har skrivits åtskilliga spaltmeter, kanske milslånga, om dessa stordåd. 56 år tidigare, 1924, visade sig en annan Finspångsbo på styva linan vid OS i Paris.
Han hette Artur Svensson och var löpare: I Paris sprang han startsträckan på stafetten 4x400 meter och bidrog till att svenska laget tog OS-silver. Individuellt vann han försöksheatet på 400 meter på tiden 50 sekunder, men blev utslagen i semifinalen som sexa på 49 sekunder.
Från genombrottet 1923 i Örebro, där han blev tvåa på 800 meter efter Sverigeettan Edvin Wide, och in på 30-talet tillhörde Artur Svensson svenska löpareliten på 400 och 800 meter. Han fick smeknamnet "Vinthunden från Finspång", som senare kortades av till "Finspångs-Svensson." På 1970-talet, ungefär 50 år efter Paris-OS, fick jag göra en intervju med pensionerade Artur Svensson. Han berättade bland annat att OS i Paris var en upplevelse, att han redan som tonåring kände fallenhet för löpning, att han också tyckte om fotboll och att han var nöjd med sitt liv. Löparlivet inleddes på Slottsparkens grusgångar i Finspång och förde honom till Paris-OS. Jag undrar hur bra vinthunden Artur hade blivit om han fått tävla på nutidens fina tartanbanor. Omringad av hans stora prissamling minns jag en mycket intressant stund med en trevlig, ödmjuk och framgångsrik Finspångsbo.
Senaste ortskluringen vållade en del bekymmer, förstår jag. Jag fick flera alternativa svar, men Mariehamn på Åland var det jag sökte. Följande tänkte i rätta banor: Ulf Folkesson, bröderna Ståhl, Margaretha Nilsson, Birgitta Nilsson, Bill Persson, Lars-Göran Alvarsson, Finspång, Göran och Karin Wickman, Edit Andersson, Lotorp, Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Rose-Marie Goding Blomdahl, Ljusfallshammar, Ines Ek, Rosemarie Carlsson, Christina Spännar, Göran Bergljung, Bo Sonelin, Lennart Pehrsson, Torsten Heimstrand, Norrköping, Maj Johnson, Jan-Olof Ek, Kolmården, samt Nisse och Inga Ohlsson, Västervik. Den nya ortskluringen kommer från Bo Sonelin och lyder: Akterseglad+titta+rede. Svara på 070-413 14 62 eller sms.