Fullmäktige i Finspång: 1500 orosanmälningar om 400 skolbarn

Veteranen och ungdomen entledigades - som det heter på politiska - från sina uppdrag i fullmäktige då Hugo Andersson och Josefina Leo avgick.

Ulrika Jeansson (S) är kommunfullmäktiges ordförande i Finspång. På onsdagseftermiddagen klubbade hon igenom dagordningens punkter på mindre än 60 minuter.

Ulrika Jeansson (S) är kommunfullmäktiges ordförande i Finspång. På onsdagseftermiddagen klubbade hon igenom dagordningens punkter på mindre än 60 minuter.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-09-28 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

27 nya villatomter på gång i centrala Finspång. Knappt 1 500 orosanmälningar om nästan 400 skolbarn i Finspång under 2023. Ett medborgarförslag om ett "vildare Finspång" anses vara "tillgodosett". Den yngsta ledamoten i fullmäktige Josefina Leo (S) avgick på egen begäran - entledigades som det heter på politiska - efter sex år och vid 27 års ålder som ledamot i fullmäktige. Ett nej till medborgarförslag om en hundrastgård på "västra sidan". En rapport om det pågående samrådet för det "tematiska tillägget" om vindkraft i Finspångs översiktsplan. 

Det var något av innehållet på onsdagseftermiddagens fullmäktigemöte i Borggårds Folkets Hus.  Men den stora överraskningen på det 58 minuter korta mötet var beskedet om att Centerpartiets veteranpolitiker Hugo Andersson lämnar alla sina uppdrag.

Borggårds Folkets Hus ligger i Hällestad. En av grannarna till Folkets Hus är Sonstorps Mekaniska som alltså också ligger i Hällestad. Det finns förklaringar till att ortsnamnen inte riktigt stämmer med företagsnamnen. Grundaren av Sonstorps Mekaniska växte ur lokalerna hemmavid i Sonstorp och hittade en perfekt lokal på Sörskatevägen i Hällestad. 

För Folkets Hus handlade det om ett blixtnedslag i maj 1970. Folkets Hus som då låg i Borggård brann ner till grunden. Efter mycket om och men återuppstod Borggårds Folkets Hus 1984 i matsalen vid Hällestad skola. En praktisk lösning med god ekonomi. Att det utflyttade fullmäktigemötet började klockan fyra på eftermiddagen istället för att som brukligt är vid klockan två på eftermiddagen berodde på att fritidsbarnen på Hällestad skola skulle hinna äta mellanmål innan mötet började.   

De 27 nya villatomterna ligger på Nyhem; centralt i Finspångs tätort. Detaljplanen för området antogs redan för tre år sedan. Det fullmäktige nu beslutade var att godkänna de kostnader som det innebär för kommunen att göra tomterna färdiga och anlägga gator och allt sådant. 

Det var den kommunala revisionen som granskat orosanmälningarna inom skolan i Finspång. Revisionen ställde fyra frågor om hur kommunstyrelsen skötte sitt ansvar för att hantera orosanmälningarna. Två av frågorna besvarade revisionen med ett "nej", kommunstyrelsen klarade inte sitt uppdrag. En fråga besvarades med ett "ja" och en fråga fick svaret "delvis." 

Önskemålet om ett "vildare Finspång" rörde sådant som ängar, blommor och planteringar. Och inget annat.