Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Har du tid?

Foto: Fotograf saknas!

Finspång2014-11-11 10:32
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har alltid fått höra att man ska respektera andras tid. Vi svenskar är ju rätt duktiga att just komma i tid. Vi kommer gärna fem minuter innan utsatt tid för att vara säkra på att inte komma försent. Men ibland kan jag förundras över att vissa yrkesgrupper verkar ha en frisedel vad gäller tid. De kan slösa mest hur dem vill med vår tid och vi låtsas som ingenting. Varför är det så?

Jag har en kollega som nyligen skulle få besök av en sotare. Han berättade att det kom ett brev där han ombads att vara hemma en viss dag för sotaren hade för avsikt att komma någon gång mellan 10.00 och 14.00. Sätter man detta i perspektiv med vilken annan yrkesgrupp som helst så är det ett, minst sagt, udda önskemål. Tänk er att komma till matvaruaffären och mötas av en skylt med texten: “Vi öppnar någon gång mellan 10.00 och 14.00”. Tänk er att ringa efter Taxi och få beskedet “Vi hämtar dig någon gång mellan 10.00 och 14.00”. Fullständigt otänkbart givetvis.

En annan yrkesgrupp som sällan håller tiden är läkarkåren. Man blir kallad till en tid och hamnar ofta i en väntsal. Där drar tiden ofta över. Sen blir man glad i hågen när ens namn ropas upp, 20 minuter efter uppgjord tid. Besvikelsen kommer snabbt när man upptäcker att man bara blir förflyttad till Doktorns eget lilla rum där det dessutom inte finns tidningar eller annat tidsfördriv. Där får man snällt sitta en stund till innan doktorn dyker upp. När doktorn väl kommer så är det nog få som vill börja med att tjafsa med läkaren som just är på gång att finna bot på vad man lider av. Kan det vara det som gör att doktorerna kommer undan?

När jag läste på universitetet lärde jag mig snabbt att lärarna hade sitt eget tidsbegrepp. Man talade om den akademiska kvarten. Det var allmänt känt och accepterat att lärarna hade fritt spelrum att slösa med vår tid i upp till en kvart vid varje undervisningstillfälle utan att någon blev upprörd över detta. De kom med andra ord nästan alltid försent. Kanske vore detta något även för andra yrkesgrupper att ta efter? Poliser? Brandmän? Busschaufförer? Nackdelen, om man är tidstjuv, med den akademiska kvarten är ju dock den är ju rätt begränsad ändå. Bara en kvart. Nej, då är det bättre och flexiblare att vara sotare. Tänk vilken frihet.

Andra aspiranter till att stjäla och slösa med vår tid är SJ, slö Wi-Fi och dåligt sällskap. Det finns ju ett talesätt som säger att tid är pengar. Frågan är om någon har gjort en studie kring vad alla dessa tidstjuvar kostar samhället? Och vart kan jag skicka fakturan?

KRÖNIKA

Läs mer om