Vill helst inte vara ungdomskandidat

Mikael Wallin är gruppledare för Liberalerna i Finspång. Han är trebarnsfar, civilekonom, företagare, bandytränare och villaägare.

Mikael Wallin tycker att det är lite genant att han fortfarande är yngst i partiet. Widar kommer med några tröstens ord.

Mikael Wallin tycker att det är lite genant att han fortfarande är yngst i partiet. Widar kommer med några tröstens ord.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-04-08 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi träffades i kommunhusets reception här om veckan för ett samtal i Folkbladets serie av samtal med de yngsta politikerna i de partier som ställer upp i fullmäktigevalet i Finspång i september. Mikael Wallin tycker att det är lite genant att han med sina 41 år på nacken är yngst av de tretton personer som står på valsedeln som Liberalerna i Finspång går fram med i valet. Han säger inte rakt ut att han tycker det är genant. Men det syns på honom att han gärna avstår från rollen som ungdomskandidat. 

Jag tycker inte att Mikael Wallin behöver gräma sig alltför mycket. Kommunpolitiken kräver lokal- och personkännedom. Diskussionen handlar om våra vägar, våra skolor, våra äldreboenden, våra bandyhallar (som vi har eller som vi gärna vill ha) och vårt näringsliv och våra bostäder.

Då och då lyckas partierna i kommunpolitiken attrahera riktigt unga människor för harvandet i de kommunala ärendekvarnarna. Vilket är något att vara glad över förstås. Demokratin ska vara representativ och det gäller också åldersmässigt. Riktigt unga och riktigt gamla bör därför finnas med i fullmäktigeförsamlingarna för att ge sina unga och gamla perspektiv. Bulken i de förtroendevalda leden i kommunerna består dock av rotade, bofasta och hyggligt erfarna människor i de aktiva åldrarnas mittfält mellan 35 och 75. 

Mikael Wallin är ganska ny i politiken. Han gjorde debut förra valet 2018 då han var tredje namn på liberalerans valsedel i Finspång. Partiet fick bara två mandat - av de 45 möjliga. Men eftersom Mikael Wallin fick många personröster så åkte han i topp på listan och blev ledare för den lilla liberala gruppen. Något år efter valet utsågs han till ordförande för Liberalerna i Finspång. På årets valsedel står han på första plats medan Elisabeth Rehn har tagit andraplatsen. Elisabeth Rehn är en historisk person i Finspångs kommunpolitik. 2008 var hon gruppledare för Vänsterpartiets fullmäktigepolitiker. Socialdemokraterna - som alltid styrt i Finspång - behövde V: s röster i viktiga omröstningar om budget och annat. Elisabett Rehn och hennes V-partister kände ingen respekt och samarbetsvilja från S håll. Mitt i mandatperioden 06-10 tröttnade Elisabeth Rehn. Hon och V gick över de till borgerligas sida och för första och hittills enda gången på mer än hundra år fick S gå i opposition. 

Mikael Wallin har inte tappat gnistan efter sina fyra första år i politiken. 

– Tvärtom så känner jag ett stort engagemang och det finns stora möjligheter att påverka på viktiga områden. Det är ganska öppet i politiken, de tre partier som styr - S, KD och C - har inte majoritet och vi får ofta frågor från det hållet om hur vi ser på saker och ting, sa Mikael Wallin. 

Jag berättade för Mikael att många av Finspångs kommunpolitiker som jag talat med på senare tid har hållit fram honom som ett bra exempel på en effektiv, trevlig och lösningsinriktad person i politiken. 

– Sånt är förstås mycket uppmuntrande att få höra. Vi är ju allihop i politiken för att göra det bästa för Finspång. Att vi emellanåt har mycket skilda åsikter om vad som är det bästa för Finspång är en helt annan sak, sa Mikael Wallin. 

Vindkraft i allmänhet och i synnerhet Holmens ansökan om att bygga vindkraft på sin mark vid Klintaberget är emellertid en fråga som fått de allra flesta partier att enas om att det bästa för Finspång vore att använda det så kallade "kommunala vetot" och säga nej till Holmens planer som de ser ut nu.

– Det arbetas för att vi ska kunna få upp Holmens ansökan som ett ärende i fullmäktige före valet; helst före sommaren, sa Mikael Wallin som har begärt att Finspångs kommun ska ta fram en "vindkraftsplan" för att göra klart var och hur mark i kommunen kan användas för vindkraft. 

Skolan är partiets viktigaste politiska mission. Liberalerna har nyligen lämnat in en motion om att Finspång ska inrätta en "resursskola" med de bästa tänkbara pedagogerna för att på så sätt ge barn och ungdomar med stora problem goda och med andra elever likvärdiga möjligheter att skaffa sig kunskaper och goda livschanser.

– Motionen är nu på väg ut ur de kommunala "kvarnarna" och jag hyser gott hopp om att vi på sikt får stöd för våra förslag. Vi känner att vi har betydelse och att det finns möjligheter för oss att kunna påverka "Finspångs bästa" än mer tydligt efter valet. Bra skolor är solklart en tillväxtfaktor för Finspång, sa Mikael Wallin.