För att börja med de östgötska insatserna så tänker jag framförallt då på IFK Norrköpings fotbollsherrar. Trots en jobbig start med endast en seger på de åtta första matcherna kom man igen och lyckades till slut bli femma i allsvenskan.
Ekonomiskt har IFK också blivit en maktfaktor inom svensk fotboll. Vid årsmötet i februari visade man på ett eget kapital på över 100 miljoner kr och det gångna året blir säkert inte dåligt heller, försäljningen av David Moberg-Karlsson till Sparta Prag inbringade 12-15 miljoner kr och redovisas under 2019. Likaså sålde man Jordan Larsson till Ryssland, en affär som lär inbringat runt 40 miljoner kr.
Bara två allsvenska klubbar kan i dag redovisa bättre eget kapital än IFK. Det handlar förstås om Malmö FF som förra året redovisade ett eget kapital på 487 miljoner kr vilket man i år spätt på med minst 61 miljoner kr (framgångarna i Euro League), siffror som kan utökas ytterligare om Malmö också passerar några hinder under våren. Närmast väntar tyska ligaåttan Wolfsburg (20 och 27 februari) i 16-delsfinal.
I mina ögon är Malmö klara favoriter till guldet 2020, även om det enbart blev en tredjeplats i år efter Djurgården och Hammarby. En kul öppningsmatch på nästa års allsvenska spelas på Östgötaporten då just Malmö kommer på besök i början av april.
Annars är det Sylvias framfart i division 1 Norra som varit det mest positiva när det gäller ”vår” fotboll. Laget hamnade i mitten på serien med ett mycket ungdomligt lag och där tränaren Kim Hellberg helt rättvist höjs till skyarna.
Assyriska ordnade en mittenplats i division 2 medan f d storlag som Sleipner och Smedby får fortsätta spela i division 3. Just ”trean” ser ut att kunna bli en härlig serie nästa år med massvis av derbyn. Hela tio lag i serien kommer från Östergötland, vilket gör resorna betydligt mindre jobbiga.
På damsidan försöker IFK Norrköping att ta ett kliv upp i seriesystemet men i år gick det inte hela vägen. Gamla storlaget Jitex blev för svårt och nu får vi se vad framtiden har ett utvisa. Spelaromsättningen mellan de tre Norrköpingslagen, IFK, Lindö och Smedby, är stor men frågan är om det blir så mycket bättre för någon av klubbarna att byta folk varje år.
Från östgötsk horisont kan man annars notera att gamla storklubben Åtvidabergs FF nu är nere i division 2 efter en totalt misslyckad satsning i år, både på tränar- och spelarsidan. Frågan är om klubben orkar komma tillbaka igen till division 1 eller superettan, allsvenskan finns det nog inget hopp om längre.
På den internationella horisonten är Sveriges herrar klara för EM-slutspelet nästa år och där vi inleder mot Spanien i Bilbao den 15 juni. De svenska damerna slutade trea under VM i Frankrike och är nu också klara för OS i Tokyo nästa år.
Norrköping Dolphins har det varit turbulens omkring det senaste året. Ett tag såg det till och med ut som om klubben varken skulle få till ett herr- eller damlag. Men gamle elitspelaren David Bergström klev in och tog över ordförandeklubban i föreningen och därefter har det hänt massor. Både herr och dam fick nya coacher, Mikko Riipinen och Kevin Taylor Lundgren, och trots en klart nedskriven spelarbudget har man lyckats forma två starka lag, vilka båda säkert går till slutspel våren 2020.
Kommer ni ihåg hur det gick i våras? Dolphins besegrade enkelt Nässjö med 3-0 i kvartsfinalen men föll sedan mot Borås i semifinal (2-4). Borås å sin sida förlorade sedan finalen mot Södertälje med 1-4. Borås och Luleå ser hittills ut som guldlag nästa år, båda har oerhört starka och breda trupper. Överlever Dolphins kvartsfinalspel har man gjort en bragd.
Inom dambasketen var Högsbo den stora överraskningen i våras, då man nådde ända fram till final där dock Umeå blev för svårt. Umeå-tjejerna vann med 3-1 i matcher efter att ha förlorat fyra raka finaler mot Luleå Basket.
När det gäller Vita Hästen så blev det kvalspel för att hänga kvar i allsvenskan. Det klarade man men i övrigt är det mycket roligare att blicka framåt, årets upplaga av Vita Hästen är klart sevärt och dessutom stabila. Det ska bli kul att fortsätta följa klubben under våren.
Årets stora idrottsliga upplevelse i länet var O-ringen i juli. Ett fantastiskt arrangemang som gav drygt 8 miljoner kr tillbaka till östgötaklubbarna. Dessutom fick vi chansen att uppleva årets bragdguldmedaljör, Tove Alexandersson, live. Hon var lika suverän i östgötaskogarna som hon varit hela säsongen i världscupen och VM.
Till slut kan vi konstatera att årets mest framgångsrika svenska utövare var just Tove (sju medaljer i VM och EM), Erik Rost (också skidorientering), Sara Sjöström (simning) och Norrköpingstjejen Nilofar Mosavari Rahmani (frisbee), alla med fem medaljer i internationella mästerskap.
Ha ett Gott Nytt idrottsår 2020!