Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Växtvärk utan seriösa kalkyler

I valet 2018 fördubblade Sverigedemokraterna i Finspång sina mandat i kommunfullmäktige.

Kai Hallgren

Kai Hallgren

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-03-08 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De fyra platserna (av 45) som partiet fick av väljarna 2014 växte således till åtta folkvalda för SD 2018. De fyra nya mandaten hämtade SD från Socialdemokraterna som tappade tre av sina 20 platser i fullmäktige och från Miljöpartiet som halverade sin andel i fullmäktige från två och till en (1) plats. Sverigedemokraterna är ju jämnstora med Moderaterna. 

På valsedeln 2018 stod Kai Hallgren på fjärde plats. Hans plats i fullmäktige förökade sig raskt och på kommunens hemsida idag står han som innehavare av sju olika uppdrag i kommunen. Han är bland annat ledamot i kommunstyrelsen och i Bygg- och miljönämnden. Han kommer också att stå som kandidat för SD på valsedeln i kommunvalet i september i år. 

Vi träffades på Kommunhuset en solig förmiddag i februari. Bakgrunden till vår träff var att jag gärna vill samtala med den äldsta personen på varje partis fullmäktigelista. Kai Hallgren är inte äldst på SD-listan. Den äldste hade emellertid förhinder och gruppledaren Torgny Maurer tyckte att Kai Hallgren med sina 72 år på nacken var en lämplig person för mig. Och det var han.

Kai Hallgren är både gammal och ny kan man säga. Han är ny i kommunpolitiken - detta är hans första mandatperiod - och han är ny i partipolitiken - Kai blev medlem i SD 2017 och SD är det nyaste partiet i Finspångspolitiken. Men han är ganska gammal i Finspång.

– 1965 gick jag in som elev på STAL: s verkstadsskola och femtio år senare gick jag ut som pensionär från Siemens, berättade Kai Hallgren.

Han talar helst om sitt livs arbetsplats som det "stora företaget".

– Under min tid har det varit inte mindre än sju olika företagskonstellationer som har tagit hand om, utvecklat och drivit företaget där jag har arbetat. Säger man ett företagsnamn så bör man också säga alla de andra och då blir det en för lång radda, sa Kai med ett roat leende. 

Han kom till Finspång som mycket liten och växte upp som äldst i en trehövdad brödraskara. Modern blev ensam med barnen när fadern drog sin kos strax efter familjens flytt från Sorunda och till Finspång.

– Mamma fick dra ett tungt lass med oss tre grabbar, så var det, sa Kai.

När han var tolv år fick han sitt första jobb. Efter skolan delade han ut Folkbladet - som då var en eftermiddagstidning - till prenumeranter i olika delar av Finspång. Arbetet gav en "månadspeng" och lite rörelsefrihet för honom.

– Alltsedan barndomen har jag en stark känsla för vad ekonomisk styrning och hushållning betyder. Och känslan för ekonomin har förstärkts och fördjupats genom min utbildning till marknadsekonom på IHM och genom de olika arbetsuppgifter jag haft på företaget. När jag sedan för tre år sedan kom in i det kommunala och såg hur saker och ting sköttes så upplevde jag det som om väldigt mycket gick rakt på tvärs mot allt vad jag lärt mig om ekonomi, berättade Kai Hallgren.

Han har haft ett omväxlande arbetsliv som inleddes med verkstadsarbete av olika slag. 

– Jag var arborrare och arbetade också med att utveckla vakuumsvetsningen på företaget. Sedan gick jag över till att arbeta med tidsmätning av arbeten och ackord och med att ta fram alternativa och mer ekonomiskt effektiva produktionsmetoder. Då var man inte alltid så populär, mindes Kai Hallgren med ett skratt. 

Under trettio år arbetade han med försäljning och med inköp och arbetet förde honom runt i världen. Ett par år bodde han utanför Dortmund i Tyskland medan han arbetade med att bygga upp en serviceavdelning i företaget.

– Jag har förhandlat och skrivit avtal och räknat på stora projekt med kunder av alla de slag i olika affärskulturer. Jag är van att avtal och affärer granskas och diskuteras utifrån olika vinklar och kompetenser. Men i kommunpolitiken är det svårare med insynen. Beslut delegeras i hög grad till förvaltningen och det heter att man styr med "tillit". Det kan väl vara bra men tilliten måste bygga på kunskap för att fungera", sa Kai Hallgren.

SD ser sig som det "enda oppositionspartiet" i kommunpolitiken. 

– Vi är kritiska till hur kommunen drivs. Den undermåliga ekonomiska styrningen är ett arvegods från förr. Vi kallar kommunens vision om att växa till 30 000 innevånare 2035 för "växtvärken." Det saknas seriösa kalkyler bakom vare sig en stor inflyttnings förtjänster eller som bygger under stora investeringar för tänkta inflyttare. Vi känner det som så att de inte vill ha insyn i sin vision utan vill leva i sin bubbla. Det är det vi vill ändra på, sa Kai Hallgren.