Bio är en uppskattad upplevelse för de flesta. Många uttalar sig i termer av "jag borde verkligen gå mer ofta, blir bara någon gång då och då, kanske en-två gånger per år". Men bio är också dyrt för en hel del. Många satte popcornen i halsen när nyheten kom på måndagen att Filmstaden ska förbjuda medhavda snacks, godis, dryck och annat ätbart. Själv behövde jag kolla att nyheten, som jag först såg via sociala medier, var publicerad då och inte 1 april.
Jag tror de flesta förstår desperationen som finns inom kulturbranschen efter att ha blivit krossade under två års tid. Utan permitteringar hade nog nästan hela branschen försvunnit. Vi kulturintresserade led med dem alla inklusive biograferna. De drabbades också stundtals av orättvisan att sköta hygien- och distansinsatser föredömligt för att ändå bli extremt begränsade. Allt det förstår jag men att lösa återhämtningen genom att drabba de som har det svårare hjälper ingen. Allra minst Filmstaden. Den största konkurrenten på området är streamingtjänster. Allt oftare väljs den oemotståndliga, överväldigande bioupplevelsen bort till förmån för möjligheten att för relativt små summor som 89 kronor i månaden få en uppsjö av innehåll. En annan konkurrent på området är all nöjesverksamhet, speciellt för barnfamiljer. Det är som om Filmstaden lämnar walk-over.
Problemet är inte enbart mindre sortiment, begränsat antal produkter eller högre priser. Dessa områden är verkligen problem som kan uppstå om besökaren inte får ta med sig något själv. Filmstadens biografer kan verkligen inte stoltsera med den bredd godisbutikerna i Norrköpings centrum lyckas med. De har heller inte alla möjliga produkter som människor kan vilja äta eller dricka när de ser på film. Ett ännu större problem är dock påverkan inte enbart på Filmstadens utan biografbranschens varumärke. Även med förståelse för beslutet och behovet av ökad vinst kan det som bäst ske på kort sikt. På lång sikt finns inget vackert att ge sig på de som älskar film så pass att de vill spara till den upplevelsen, men för att klara det behöver ta med sig eget snacks. På lång sikt kommer bio inte vara värt det om bio uppfattas som en utsugare. För hur ska förbudet efterhållas? Ska barn från fattiga familjer visiteras? Nej säger Filmstaden, vad är då poängen med att framstå som giriga? Vad finns att tjäna på det?
För mig finns också något väldigt sorgligt i vad beslutet säger om vad som är Filmstadens kärnverksamhet. Ett kafé tillåter inte gäster att ta med fika in eftersom det är deras kärnverksamhet. Tilltugg borde vara biografens sidoverksamhet. Tyvärr drar Filmstaden in tillräckligt mycket på kioskverksamheten att den spelar minst lika stor roll som filmerna. Jag antar att en del läsare nu funderar på varför det prompt är viktigt att ens förtära något under ett biobesök. Vilket det såklart inte är, men för många är att äta mellanmål del av upplevelsen.
Snälla Filmstaden, vad sägs om att försöka hitta mer inkluderande sätt att tjäna mer pengar? Varför inte uppmuntra fler att handla i era butiker genom att locka med bra priser, stort sortiment, mer kreativitet i poängsystemet istället för att ägna sig åt detta märkliga självskadebeteende.
Missa inte: "42:a gatan" från 1933 går på Cnema 18 april. På tal om upplevelser.
Chocken: Regissören till "Memoria" tycker det är okej att somna till hans film. Fast du kan sova gratis hemma.