Vår hjärna är inställd på katastrof

Det sägs att människans hjärna fortfarande är inställd på katastrofscenarion, längre än så har vi inte kommit i utvecklingen sedan tiden på savannen.

Hans Rosling hade rätt i att vår hjärna har en tendens att överdramatisera och att vi har lättare att se det som är negativt än positivt, skriver Stefan Krakowski, överläkare, författare och skribent i dagens krönika.

Hans Rosling hade rätt i att vår hjärna har en tendens att överdramatisera och att vi har lättare att se det som är negativt än positivt, skriver Stefan Krakowski, överläkare, författare och skribent i dagens krönika.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2019-12-18 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mänskligheten har ju trots allt levt i en ogästvänlig och farlig omgivning under närmare 99 procent av den tid vi funnits på jorden. Vi verkar dras till apokalyptiska visioner som malar till ljuset. Det spelar ingen roll hur orealistiskt ett skräckscenario är; föreställningen om att slutet är nära sprids ändå som en löpeld hos de som är mottagliga för budskapet. Hans Rosling hade rätt i att vår hjärna har en tendens att överdramatisera och att vi har lättare att se det som är negativt än positivt. Riktigt obegripligt blir det när en person som är övertygad om jordens snara undergång samtidigt förnekar de akuta problem som bevisligen tornar upp sig mitt framför honom eller henne. Samma människor som bergsäkert hävdar att miljoner människor snart kommer att dö i ett ekologiskt Harmagedon är lika tvärsäkra på att Sverige aldrig varit så tryggt som nu trots alla dödsskjutningar, bombattentat och våldtäkter som inträffar dagligen. Man lyckas med konststycket att tro på en undergångsvision och samtidigt vägra att acceptera det uppenbara som utspelar sig mitt framför näsan. Det orealistiska upplevs som mer verkligt än det faktiska. Det enda vi kan göra enligt dessa ångestdrivna alarmister är att återgå till en förindustriell misär.  

Mänsklighetens otroliga framsteg under de senaste hundra åren är som bortblåsta för dagens domedagsprofeter. För faktum är att vi aldrig haft det så bra som nu, samtidigt som våra förutsättningar att lösa de allvarliga problem som vi onekligen står inför, aldrig varit så goda. Miljarder människor har fått det mycket bättre på kort tid. Några exempel; andelen av världens befolkning som lever i extrem fattigdom har halverats under de senaste 25 åren, över 90 procent av alla barn börjar numer i grundskolan, över fyra femtedelar av världens invånare har tillgång till rent vatten, nyfödda barns möjligheter att överleva är högre än någonsin oberoende av var de föds och medellivslängden i världen är 72 år jämfört med 30 år på 1800-talet. Eller för att ge ett tidsperspektiv; den genomsnittliga livslängden har ökat dubbelt så mycket under det senaste århundradet som under de tidigare 200.000 åren! För att inte tala om alla sjukdomar som vi utrotat eller är på väg att utrota som till exempel polio, smittkoppor, mässlingen och röda hund. Men fakta biter inte på fanatiker. Den extremistiska miljöorganisationen Extinction Rebellion är övertygad om att 6 miljarder (!) människor kommer att dö svältdöden inom tio år om ingenting görs. Lösningen enligt organisationen är att störta demokratin när det i själva verket är det motsatta som krävs. Demokrati, marknadsekonomi och handel är nämligen det som fört mänskligheten framåt och som även i framtiden är nyckeln till framgång. Hittills har vi människor haft en fantastisk förmåga att möta de utmaningar vi ställts inför. Ett bra exempel på det är att allt färre personer dör i väderbetingade katastrofer. År 1931 dog 3, 7 miljoner människor i naturkatastrofer, 2018 var motsvarande siffra 11.000, en minskning med hela 99,7 procent trots den kraftiga befolkningsökningen. Ett annat exempel är avkastningen på skördar. Veteskördarna har ökat med upp till 300 procent sedan 1960 och FN-organet FAO räknar med att våra skördar kommer att öka med ytterligare 30 procent till år 2050. Mänskligheten kommer alltså inte att svälta ihjäl.