Mötet drog igång klockan nio på morgonen istället för som förut vid halv fem på eftermiddagen. De som arbetar dagtid i "vanliga" jobb kan uppleva svårigheter att delta på dagmöten medan till exempel förtroendevalda med små barn i familjen kanske slipper att krångla med barnpassning för att gå på kvällsmöten. Så kan det vara. Hur som helst så inleddes fullmäktigemötet med att hedra minnet av en från nu och framåt för alltid frånvarande ledamot. På Sylvia Nilssons plats - i den på grund av pandemin för övrigt nästan helt tomma mötessalen - stod ett brinnande ljus medan fullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam läste upp ett varmt och personligt minnesord över Sylvia Nilsson; moderatpolitikern som nyligen slets bort från livet i alltför unga år.
När mötet sedan drog igång så var det vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström för hela slanten. Fullmäktiges möte inleddes med att inte mindre än fem motioner av Lundström - i partnerskap med olika partikollegor - var uppe till debatt och beslut. I den första motionen vill Lundström få gehör för att oseriösa byggföretag ska "bannlysas" från uppdrag i Norrköping. I den andra motionen pläderade Nicklas Lundström för att fler "billiga hyresrätter" ska byggas i Norrköping. I motion nummer tre krävde Vänsterpartiet "rätt till arbetsskor" för medarbetare i äldreomsorgen och förskolan medan det i motion nummer fyra yrkades för att medarbetare i "kontaktyrken" skulle befrias från "karensavdrag. Avslutningsvis krävde Vänsterpartiet "bättre scheman i äldreomsorgen".
Kommunstyrelsen - de styrande partierna S, C, L och KD - yrkade i huvudsak avslag på motionernas förslag medan några av V-kraven ansågs vara "besvarade/tillgodosedda" på annat sätt. Maria Sayeler Behnam, Reidar Svedahl, Olle Vikmång och Andreas Bohlin x 2 var de som företrädde kommunstyrelsen i den över två timmar långa debatten. De fyra första motionerna samlade 7-8 rösters stöd i voteringarna. Vilket utgör vänsterns numerär i fullmäktige. När det gällde "scheman i äldreomsorgen" slöt Sophia Jarl, gruppledare för Moderaterna och även vilden Darko Mamkovic upp på Nicklas Lundströms sida. Andreas Bohlin (S) är ordförande i Vård- och omsorgsnämnden. Han motsatte sig den politiska "detaljstyrning" som V enligt honom står för när det bland annat gäller arbetsskor och scheman. Vilket fick Lundström att utropa: "Vad ska vi ha politiker till!?"
Vilket är en bredare fråga som kanske kan vidgas till spörsmålet om det rimliga i att vi har politiker till att under en förmiddag diskutera ett litet partis förslag om saker och ting som det inte blir något av?
Sophia Jarl vidgade frågan om scheman i äldreomsorgen på sitt sätt. Politiken bör, sa Jarl som var på plats i sammanträdesrummets talarstol, ta inriktningsbeslut om scheman för att på så sätt säkra omsorgstagarnas behov av vård och omsorg. Vilket är en annan dimension än Andreas Bohlins hållning att "huret" - det vill säga hur scheman ska läggas - främst är en fråga för arbetsmarknadens parter att lösa.
Norrköping är ett "svart hål" när det gäller ledning och styrning av verksamheten, sa Sophia Jarl. Hon och Nicklas Lundström lade ansvaret för det svarta på den socialdemokratiska ledarskapstraditionen i kommunen. "Man är rädd för att sätta ner foten", sa Nicklas Lundström. Fötter eller inte så bjöds vi på en stundtals intressant politisk förmiddag i Norrköpings lokalpolitik.