Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utveckling handlar om att flytta gränser

Den första delen av denna krönika finns att läsa i Folkbladet torsdag 30/12.

Johan Skullman spenderar en stor del av livet utomhus.

Johan Skullman spenderar en stor del av livet utomhus.

Foto: Gunnar Hagberg

Krönika2021-12-31 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Johan Skullman är en utomhusorienterad överlevnadsexpert och företagare. I Flasbjörke Södergård har han tillsammans med familj, kollegor och vänner byggt upp ett basläger och utbildningsanläggning av mycket hög klass. I företaget JOS eXperience tar Johan Skullman sig an grupper av människor som i olika konstellationer vill utvecklas som personer och som grupp. Skullman har trettio års erfarenhet som yrkesofficer inom Försvarsmaktens spanings- och underrättelseverksamhet. Uppväxten i en orienterande familj i Krokek lade grunden för Johans fortsatta tillvaro och liv som utomhuspedagog och överlevnadsinstruktör.

Anläggningen i Flasbjörke är supergenomtänkt. Varje rum och varje möbel har tillkommit i bestämda syften. Då vi ses är det är en kall och fin vintereftermiddag i början av december.  Johan Skullman visade hur anläggningens alla faciliteter används. Runt omkring ute i terrängen finns flera små "kojor" som är ungefär sju kvadrat små.

Här kan man i sin ensamhet öva sig i konsten att möta sig själv och/eller i lag med en partner se till så att man får värme och mat på bordet. 

– Utveckling handlar om att flytta gränser och om att man förstår vad man gör. Det kanske verkar enkelt och trivialt på papperet. Men i själva verket kan det vara svårt och tufft att flytta gränser och att sträva mot djupare förståelse. Särskilt svårt är det ju förstås för den som går in i sådana processer med självbilden att man inte har några gränser och redan förstår allt som behöver förstås, sa Skullman med ett mjukt leende i mungipan.

Johan Skullman har en naturlig auktoritet. Det räcker med en blick eller en kommentar eller ett leende för att man ska förstå att han förstår och vet. Han framstår som försiktig och tillbakadragen samtidigt som han är mitt i rummet på något sätt.

– Försiktighet är en dygd som växer fram när man vistas i skarpa lägen och/eller där utbildningspassen behöver vara skarpa och därmed riskabla för att gränser ska flyttas och förståelsen växa till. Ska man till exempel öva att fira ner sig från en "flygande plattform" som far fram och tillbaka i ett blåsigt mörker över öppet hav med bara ett mindre fartyg i gångfart under sig så är försiktighet, säkerhet och noggranna förberedelser helt avgörande, sa Skullman.

Johan Skullman visade mig runt i det ombyggda huset där alltifrån foderbänkar till kobås och till fasader har omhändertagits och bevarats på ett stilfullt sätt. Det är kallt inomhus; de strategiskt utplacerade kaminerna står stilla och tysta. Vi gick runt bland kajaker och samlingsrum och arbetsplatser för enskilda och gruppvisa övningar. Så öppnade Johan Skullman till ett "hus i huset"; en uppskattningsvis 50 kvadrat stor utbildningssal med behaglig värme, sammanträdesbord, "kanon" för bildvisning och ett blädderblock.

På blädderblocket har han listat de tre förutsättningar och färdigheter som är kärnan i den överlevandets pedagogik som tillämpas på Flasbjörke Södergård. 

– Vi behöver syre, föda och vätska för att överleva. Utan syre är vi utslagna inom tre minuter, utan vätska inom säg tre dagar och utan föda inom ungefär tre veckor. Så ser förutsättningarna ut, sa Johan Skullman.

På blädderblocket läser jag även om överlevandets grundläggande färdigheter: Elden, kniven (den vassa eggen), första hjälpen och orientering/navigering. 

– Förmågan att orientera sig i skogen såväl som i livet som stort är en grundläggande färdighet vad man än företar sig och hur man än lever, sa Johan Skullman.

Han har ett rikt och världsomspännande nätverk av personer att samverka med vid behov. Sedan många år är han på konsultbasis produktutvecklare och idégivare hos bl a Morakniv, Hestrahandsken och ullspecialisten Aclima. Han har haft liknande uppdrag hos Fjällräven och arbetar nu som sagt med det egna varumärket Garphyttan Original. Uthållighetssporter som adventure racing - orientering på cykel, i kajak och på löparben - och olika kampsporter ligger honom också varmt om hjärtat. För att inte tala om de charmiga systrarna Märta och Luna ute i hundgården.; Alaskan Husky på pointer tikar som ska tränas till slädhundar och som är det bästa sällskapet på turer i naturen.

Johan Skullman har även samarbeten med Yoga- och mindfulnessinstruktörer.

– De kurserna ger väldigt mycket. Deltagarna är mer än vanligt receptiva och ödmjuka och förutsättningslösa. Vilket är en bra grogrund för gränsflyttande och förståelse, sa Johan Skullman. Jag tror honom. 

Karta: Flasbjörke