Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glimtarna: Snart 50-årsfirande med deras skrifter

Go'morron! Risinge Hembygdsförening är 108 år och valde nyligen Urban Ekelund till ny ordförande. Nästa år fyller Urban 60 år och då firar föreningen 50-årsjubileum med sina årsskrifter i behändigt format.

Risinge Hembygdsförening är 108 år. Nästa år firar föreningen 50-årsjubileum med sina årsskrifter i behändigt format.

Risinge Hembygdsförening är 108 år. Nästa år firar föreningen 50-årsjubileum med sina årsskrifter i behändigt format.

Foto: Sören Boström

Krönika2024-03-16 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Risinge Hembygdsförening är 108 år. Nästa år firar föreningen 50-årsjubileum med sina årsskrifter i behändigt format.
undefined
Risinge hembygdsförenings hus.

Drygt 70 medlemmar kom till årsmötet. Efter ett år som sekreterare tog slöjdläraren Urban Ekelund över ordförandeposten efter Lars Cederulf, som bara hållit i klubban i ett år. Tidsbrist, förklarade han avhoppet. Urban Ekelund har rötter i Ysunda mellan Finspång och Svärtinge. Han föddes i Stockholm, närmare bestämt Täby, och flyttade "hem" till Finspång och Ysunda för två år sedan. "Jag brinner för hembygden och historia", förkunnade Urban på årsmötet.

Hembygdsföreningen har 440 medlemmar. Fjolåret slutade i en ekonomisk vinst på 52 000 kronor. Bland alla aktiviteter var sommarens temautställning i Hembygdsgården om popmusikens framfart i Finspång på 1960-talet lyckad. Poputställningen var populär och bidrog till att totalt 770 personer besökte Hembygdsgården under sommarmånaderna. Årsskriften I Risingebygd presenterade den 49:e årgången. Nästa blir det 50-årsjubileum. Som vanligt finns det mycket av intresse att läsa i årsskriften. Christer Öjring, Torsten Strand, Jonas Åkesson, Ann-Britt Wrenner, Lars-Otto Gullman, Hans Lindberg, Ulla Johansson, Fredrik Blomberg och Johan Thell står för det mesta i artikelväg. Under året avled två stora hembygdsprofiler, Aron Oskarsson och Arne Bard, och fina ord om dem skriver Ann-Britt Wrenner. Aron var hembygdsföreningens enda hedersmedlem. Han blev 90 år, Arne 88 år.

I styrelsen nyvaldes Maria Ekholm och Anders Rehn och omvaldes Marianne Persson, Lars-Arne Esping, Karin Fors och Monica Remning. Och Urban Ekelund bytte från sekreterare till ordförande. Årets program innehåller specialvisningar under maj till september av Hembygdsgården för grupper och Finspångs skolor. I september väntar en historisk vandring. Vart den går är ännu inte klart.   

undefined
Översvämningarna i Finspång behåller sitt grepp. Detta skriver Nilsove om i dagens Glimtar. Bilden är från Sjöviks förskolas uteområde tidigare i år.

Översvämningarna i Slottsparken och bort mot båtbryggorna i Skutbosjön behåller greppet. Om vattnet har dragit sig tillbaka så kan det bara handla om centimetrar, tycker jag. Det går inte att ta sig fram alls. Översvämningar brukar ske, mer eller mindre, årligen. Men under mina 58 år i Finspång kan jag inte påminna mig att omfattningen varit större än i år. Det började tidigt, redan i slutet på februari, och det är ovanligt. Finspång är snöfritt i stort sett. Fortfarande ligger dock fula högar av sand och snö här och var. Milda vindar, sol och regn behövs för att det höga vattenståndet ska försvinna.

En god vän frågade mig vad jag tycker om nya Bergslagstorget. Ska det bli bra när allt är klart efter flera års förändringar och vånda? Jag tror det. När sommaren kommer och Linds konditori öppnar uteservering, så hoppas jag det kan bli ganska mysigt både för oss Finspångsbor och för turister.

Om någon missat det, så kan jag meddela att Sverige blivit fullvärdig medlem i försvarspakten Nato. Statsminister Kristersson sken som en sol, utrikesminister Billström, som inte brukar le eller skratta över hövan, visade att han kan visa glädje. Det är nog bra, tror jag, att Sverige finns med i Nato när övriga nordiska länder är det. Ryssland och Putin är inget att lita på. Men många är förstås inte lika glada som regeringen. Och det blir tydligen ingen billig penning för Sverige.

Så var det dags för en ny kluring. Rätt svar på senaste ortskluringen var småländska Tranås. Uppgiften klarades av: Ruth Snabb, Ulf och Anna-Lena Folkesson, Birgitta Nilsson, Lars-Göran Alvarsson, Agnita Källgren, Leif Skeppstedt, bröderna Ståhl, Roland Cratz, Gunilla Nordin, Bengt-Arne och Kerstin Palmqvist, Gun Burman, Monica Cardegård, Sonja Cederlöf, Margaretha Nilsson, Finspång, Edit Andersson, Göran och Karin Wickman, Wivi-Anne Johansson, Lotorp, Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Christer Forsshéll, Borggård, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Ronny och Yvette Ripskog, Katterum, Rose-Marie Goding Blomdahl, Ljusfallshammar, Lisa och Lennart, Grytgöl, Chris Hagfeldt, Göran Bergljung, Christina Hertz, Mats Holst, Jill och Bo Sonelin, Christina Spännar, Torsten Heimstrand, Norrköping, Anders Perling, Norsholm, Maj Johnsson, Jan-Olof Ek, Kolmården, Inez Ek, Linköping, och Inga och Nisse Ohlsson, Västervik. Anders Perling har gjort månadens ortskluring, Ledtrådarna är röse+första+udde. Du svarar på 070-413 14 62 eller ett sms.