Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tunga beslut om skolor, tillväxt och bandy är på gång

Hösten är här. Den politiska säsongen har dragit igång efter ett par månaders stiltje. I Finspång var det kommunstyrelsens möte i slutet av augusti som var startskottet.

Grosvad duger inte för allsvenskt spel. Vilket slår hårt mot A-laget men även föreningens ungdomsverksamhet är i riskzonen. Vad kan kommunen göra? Svåra beslut väntar. Och inte blir det lättare av kärv ekonomi och av andra uppförsbackar.

Grosvad duger inte för allsvenskt spel. Vilket slår hårt mot A-laget men även föreningens ungdomsverksamhet är i riskzonen. Vad kan kommunen göra? Svåra beslut väntar. Och inte blir det lättare av kärv ekonomi och av andra uppförsbackar.

Foto: Privat

Krönika2023-09-01 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den styrande koalitionen som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna fick inleda höstens första möte med en påminnelse om sin politiska sårbarhet. S, C och L har 22 av de 45 mandaten i fullmäktige. Majoriteten finns alltså hos de övriga fyra partierna. Men i kommunstyrelsen har kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S) en majoritet med sex röster mot fem. Detta beror bland annat på att KD som har två mandat i fullmäktige är för litet för att ta en ordinarie plats i kommunstyrelsen. Och ersättaren Kristin Andersson var inte närvarande på mötet.

Antar vi att KD - som tidigare varit med i den styrande koalitionen med S och C men som efter valet 2022 byttes ut mot Liberalerna - hellre sluter upp på den moderata sidan så indikerar kommunstyrelsens beslut eventuellt kommande problem för Mats Annerfeldt. Vid de inledande omröstningarna i kommunstyrelsen om fortsatta anslag till det så kallade bemanningsprojektet och fortsatt arbete med att avveckla ofrivilliga delade turer inom vård och omsorg så var nämligen Inge Jacobsson och Per-Olov Strandberg (båda M), Lise-Lott Öhr (V), samt Torgny Maurer och Pia Bågenholm (båda SD) på samma sida. 

Den samlade oppositionen ville att de båda frågorna först skulle hanteras i kommunens arbetsgivardelegation innan kommunstyrelsen fattade några beslut. Detta motsatte sig majoriteten. Riktigt varför det blev strid om dessa, i vart fall på ytan, formalistiska ärenden är svårt att veta. Så vitt jag förstår var alla politiker överens om att ofrivilliga delade turer bör avvecklas om det är möjligt. Men ändå blev det votering om beslutsgången. Frågan är vad som ligger bakom konflikten? 

Hur som helst. Dessa båda sakfrågor ska inte upp i fullmäktige. Men en signal är likafullt sänd. När V, SD, M och KD är på samma sida så har de 23 röster av fullmäktiges 45 och således majoriteten. Mats Annerfeldt kanske inte behöver ligga sömnlös och vrida sig i bestyr över det politiska läget. Finspångs politiker bråkar sällan i onödan. Man håller ihop och anslår allt som oftast praktiska och pragmatiska perspektiv på politiken. Men händelserna sommaren 2008 ligger förstås där och kluckar då och då. Den gången gick Vänsterpartiet över till de borgerliga och S fick lämna ifrån sig makten. Det är förvisso 15 år sedan; mycket har förändrats sedan dess. Men, men....

Politikerna hade en diger dagordning att hantera. Mötet pågick i över fyra timmar. Kommunstyrelsen har att hantera stort som smått. Många mötespunkter är enbart av informativ art. Ledamöterna fick till exempel en rapport gällande den totala beläggningen av kommunens idrottshallar. Det visade sig att det är stor skillnad mellan de stora hallarna Aluceum, Bergska och Högalidshallen och de mindre hallarna. De tre stora hallarna har, med vissa undantag, full beläggning under vardagarna. De mindre hallarna står ofta tomma. Beläggningen under helgen skiljer sig markant från vardagarna och framför allt Bergska idrottshall står många gånger tom under lördagar och söndagar.

Flera beslutspunkter handlade om att utse ersättare till Frida Granath (S) som idag den 1 september lämnar sina politiska uppdrag för att gå vidare i livet. Riitta Leiviskä-Widlund (S) valdes enhälligt att bland annat träda in som ordförande i det kommunala pensionärsrådet för resten av mandatperioden.

Rikspolitiken gjorde sig påmind på punkt 2023-§ 251. På förslag från Vänsterpartiet fanns ett förslag om att skriva brev till finansminister Elisabeth Svantesson för att påtala: "de ekonomiska svårigheter som Finspång och andra kommuner ställs inför just nu. Svårigheter som grundar sig i kraftigt ökade kostnader på bland annat energi och drivmedel, livsmedel och räntor, men framförallt avsättningar för pensioner." Moderaterna och Liberalerna yrkade avslag till förmån för ett eget yttrande medan de båda ledamöterna från SD yrkade allmänt avslag. 

Flera tunga frågor som ledamöterna informerades om kommer upp till beslut vid nästa möte. Vad ska kommunen göra med flera av sina skollokaler som inte "når upp till full kapacitet" på grund av vikande befolkningsprognoser? Vad ska kommunen göra för att stödja FAIK Bandy som ska spela i bandyallsvenskan men som inte har en fungerande hemmaplan? Och ska kommunen avveckla sin finansiering av Tillväxt Finspång? Det är laddade frågor i en besvärlig ekonomisk tid och i ett lite osäkert politiskt läge.