Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nilsove nära ögat att mosas av bilist i Norrköping

GO´MORRON!

Nilsove var med om en hemsk upplevelse i Norrköping.

Nilsove var med om en hemsk upplevelse i Norrköping.

Foto: Oscar Olsson/TT

Krönika2024-08-31 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var nära ögat, väldigt nära att mosas av en bilist på ett övergångsställe. Därför är jag tacksam att jag kan skriva glimtarkrönikan.

Förmiddagen förra fredagen var jag i Norrköping. Vid Norrtull, mittemot polishuset, skulle jag korsa ett övergångsställe utan trafikljus. En långtradare körde sakta emot övergångsstället och stannade helt. Bredvid långtradaren var ett annat körfält. Jag började gå. Plötsligt kom en personbil i hög fart i det körfältet. Om jag hunnit en sekund, två steg, längre fram, hade bilisten inte hunnit stanna. Och då hade det värsta kunnat hända. Långtradarchauffören hejade, skakade på huvudet och gjorde tummen upp. Han såg vad som höll på att hända. Jag undrar hur bilisten tänkte. Tänkte förmodligen inte alls. Förstod föraren verkligen inte att när långtradaren stod stilla var en fotgängare på väg över. Jag är glad över att det stannade vid en obehaglig incident. Jag skulle gärna vilja träffa föraren öga mot öga och få en förklaring. Men jag får nog nöja mig med den knutna näven jag riktade mot personbilen.

När jag är inne på trafikuppträdande så gjorde jag nyligen en observation på Gronvägen i Finspång. En motorcykel stegrade hojen och åkte på bakhjulet en längre sträcka. Dylika fasoner hör möjligen hemma i en cirkusmanege, men absolut inte i trafiken. Föraren, och jag tycker han var en galning kunde inte bara ha skadat sig själv, utan också medtrafikanter som varit i vägen på vägen för honom. Jag beklagar att en polisbil inte kom samtidigt som "cirkusnumret" pågick.

I våras gjordes ett övergångsställe nära nya Bergslagstorget mellan Joan´s restaurang och Bruksparken. Två gupp i vägen anlades samtidigt. En Finspångsbo påpekar att det saknas upplysningsskyltar om guppen. Ingen skylt från något av hållen. Det tycker han gott att jag kan skriva om. Bilister som kommer körande för första gången kan få en mindre angenäm överraskning. Visst vore skyltar motiverade.

Mellan 1918 och 1945 ägnade några anställda på Stal-Laval sig åt att studera tornseglarna som kom till Finspång.1980 började Mona-Lisa Lindgren ägna sig åt att studera tornseglarna, luftens ekvilibrister, på Dunderbacken. Nu har hon skrivit rapporter i 44 år när fåglarna anlände på våren och när de på sensommaren flög mot varmare länder. "I år kom tornseglarna 25 maj och det är rätt så sent. 6 augusti såg och hörde jag dem för sista gången och det är väldigt tidigt. De brukar flytta omkring 20 augusti. Tre bon verkar de ha haft under taket på vår villa och totalt har det varit nästan tio fåglar," säger Mona-Lisa som redan börjat längta till maj nästa år.

Äntligen! Nu kan de boende i den nya huskroppen på Hällestadgården se teve på sina egna rum. I mitten på juli kunde de glädjas efter fem månaders väntan på att bli inkopplade. Kontakter saknades i de nya rummen. En fadäs, förstås. Men, som man säger, bättre sent än aldrig.

Dignade rönnar av rönnbär, dignade äppelträd i de flesta trädgårdar. Och rekord i mördarsniglar. Man uppmanas att ta kål på dem. Jag har säkert dräpt femtio sniglar på vår lilla tomt. Och mängden av rönnbär är ett tecken på vad vi har vänta till vintern. Kyligt och snörikt. Inte säkert att det gamla talesättet slår in varje år, men lika bra att vara förberedd.

Hux flux så fick jag ont i vänster axel. Jag har inte ramlat och slagit mig, inte heller stött emot något hårt. Axeln stör mig, inte minst på nätterna och när jag ska ta på mig jackan. Alvedon käkar jag och på Apoteket rekommenderades jag att smörja med en ormsalva. Från vilken orm vet jag inte. Kanske en sydamerikansk anaconda, en kungsboa eller skallerorm. Eller en hederlig svensk huggorm eller snok. Vilken art är mest på bettet och bäst för min axel?

 Hjortkvarn var svaret på senaste ortskluringen. Rätt visste, eller gissade, följande skara: Birgitta Nilsson, Monica Cardegård, Anna-Lena Folkesson, Gert Larsson, Ruth Snabb, Margaretha Nilsson, Gun Burman, Liselotte Öhr och Pelle Oskarsson, Lars-Göran Alvarsson, Sonja Cederlöf, Roland Cratz och bröderna Ståhl i Finspång, Wivianne Johansson, Edit Andersson, Lotorp, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Ronny och Yvette Ripskog, Katterum, Rose-Marie Goding Blomdahl, Ljusfallshammar, Criss Hagfeldt, Christina Spännar, Torsten Heimstrand, Hans Persson, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Anders Perling, Skärkind, Inez Ek, Linköping, och Nisse och Inga Ohlsson, Västervik. Anders Perling svarar för augustis ortskluring: bakgrund+er+reste+besvärlig kurva. Svarar gör du på 070 413 14 62 eller sett sms.