Jag vet inte om det är en skröna eller sanning men det påstås att ett växande antal av de inpendlande medarbetarna på Siemens Energy i Finspång har valt att bosätta sig just i Svärtinge. Därav namnet "Siemens-city". Svärtinge ligger på - ur Finspångs perspektiv - fel sida av kommungränsen mot Norrköping. Vilket förstås är irriterande för Finspångs politiker som gärna hade tagit emot skattepengar av fler av de runt 3000 och ofta välbetalda arbetarna på Siemens.
Vi kan kanske diskutera hur pass mycket "Siemens-city" som Svärtinge egentligen är på riktigt. Däremot är det inget snack i backen om att Siemensstadt finns på riktigt.
Häromdagen var vi några stycken som tog en cykeltur till Spandau; en stadsdel i västra Berlin. Vi startade i gränstrakterna av stadsdelarna Kreuzberg/Mitte så det var en tripp på cirka 16 kilometer. Berlin är mycket cykelvänligt och vädret bjöd på sol och behagliga vindar. Vi hade kort sagt en fin färd ut mot den historierika orten. Spandau har varit med i de nedtecknade berättelserna under i vart fall 1500 år. Sannolikt mycket längre än så. När vi cyklade över en av alla broar på vägen ut mot Spandau så såg jag plötsligt en skylt som berättade att vi nu befann oss i Siemensstadt.
Siemenskoncernen kom till Finspång 2003. Företaget man förvärvade kom i sin tur till Finspång 1913. Då hette företaget STAL. Fem namnbyten/ägarskiften senare hette bolaget Alstom Power. Det franska jätteföretaget Alstom sålde verksamheten till den tyska industrijätten Siemens.
Bolaget i Finspång ingår sedan några år tillbaka i Siemens Energy; ett företag som ingår i Siemenskoncernen utan att vara helägt av Siemens. I Siemens Energy arbetar drygt 90 000 personer i hela världen. I hela Siemens finns över 300 000 anställda medarbetare. Verksamheterna har och har haft en enorm bredd.
Det började strax före 1850 med Werner von Siemens som tillsammans med en kollega lyckades bli först med att bygga långa telegraflinjer på olika platser i världen. I en rasande fart var de sedan först med att elektriskt belysa en hel stad (för att nu bara ta ett exempel) och spjutspetsade sig fram i en rad olika branscher. Kraftöverföring, kraftproduktion och konsumentprodukter som drar nytta av produktion och överföring av kraft är en av tyngdpunkterna i Siemens.
Siemensstadt i Berlin är ett enormt område. Till sin början hade Siemens sina fabriker i Charlottenburg; en stadsdel lite närmare Berlins centrum och följaktligen en av de platser som vi cyklat förbi på vår färd mot Spandau. När verksamheten växte i Siemens så sökte man sig längre västerut till då obebyggda områden längre bort från Berlin Mitte och närmare Spandau.
Och så blev Siemensstadt till.
På bilden här ovan syns, förutom Siemensstadtsskylten, en del av företaget Osrams lysande neonlogga. Vilket är helt i sin ordning. Osram är ett jätteföretag som fram till 2013 ägdes av Siemens.
Siemensstadt drog snabbt till sig mängder av nya innevånare som arbetade inom någon av Siemens alla företag. Bolaget agerade på ungefär samma sätt som många svenska företag uppförde sig i de brukssamhällen som grundlade ett nyare, rikare och bättre Sverige. De sociala verksamheterna var omfattande och Siemens och arbetarna tog ofta ett delat ansvar för samhällsutvecklingen. Vilket är en ordning som också starkt präglat Finspång. Sveriges Siemensstadt är solklart Finspång.