Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svårt för Sverige i EM-fotbollen

Den 11 juni är det dags för årets största fotbollshändelse i Europa – EM. Spelare och fans har fått vänta i ett år på grund av coronan, men nu ska det äntligen bli av. Dessutom inför publik, alla nationer som arrangerar matcherna (elva totalt) har lovat att ta in minst 25 procent av arenornas publikkapacitet.

STOCKHOLM 20210605
Sveriges förbundskapten Janne Andersson under lördagens landskamp mellan Sverige och Armenien på Friends Arena.
Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090

STOCKHOLM 20210605 Sveriges förbundskapten Janne Andersson under lördagens landskamp mellan Sverige och Armenien på Friends Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090

Foto: Claudio Bresciani/TT

Krönika2021-06-09 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Extra roligt är det att Sverige är ett av 24 länder som är med. Sverige inleder visserligen inte sin grupp förrän 14 juni då man möter Spanien i Sevilla. Sedan väntar Slovakien (18 juni) och Polen (23 juni), båda dessa matcher i St. Petersburg.

Tittar man krasst på Sveriges grupp så tycker jag den ser mänsklig ut. Vi får svårt att slå Spanien, en av EM:s absolut bästa nationer genom tiderna med tre titlar, men de övriga matcherna bör vi ha god chans att vinna, även om Polen kan bli en knivig nöt.

Apropå Sverige, så tänkte jag hjälpa förbundskapten Janne Andersson lite på traven, genom att ta ut startelvan till mötet med Spanien:

Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielsson, Ludvig Augustinsson – Victor Claesson, Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg – Alexander Isak, Dejan Kulusevski.

Ni saknar förstås en del namn som varit givna i många år. Jag tänker i första hand på Marcus Berg, Andreas Granqvist och Albin Ekdahl, alla finns med i EM-truppen men jag är inte främmande för att Janne satsar ungt och på framtiden. För bakom dörren väntar ju också ett tufft VM-kval till hösten, vi har ju fått en kanonstart där med två segrar.

Innan vi bygger upp alltför höga förväntningar när det gäller Sveriges chanser bör vi dra oss till minnes att Sverige aldrig lyckats fullt ut i detta mästerskap. Allra bäst var vi vid hemma-EM 1992 där vi gick till semifinal men där Tyskland blev för svåra, 2-3. De svenska målen gjordes då av Tomas Brolin och Kennet Andersson. 

Själv satt jag på läktaren (Idrottsparken) under tre väldigt intressant EM-matcher samtidigt som min äldste son Fredrik agerade bollkalle. Norrköping var nämligen en av fyra spelorter 1992 och vi hade tilldelats grupp 2 som bestod av Skottland, Tyskland, OSS (Sovjet) samt Nederländerna, de sistnämnda spelade dock alla sina matcher på Nya Ullevi i Göteborg.

Resultaten på Idrottsparken blev de här: OSS-Tyskland 1-1, Skottland-Tyskland 0-2, Skottland- OSS 3-0.

Den största skrällen svarade annars Danmark för. De skulle inte vara med i detta EM som endast bestod av åtta nationer, men den 30 maj erbjöds man att ersätta Jugoslavien vars land där ett inbördeskrig brutit ut. Danskarna imponerade storligen och slog ut Nederländerna i semifinalen efter ett dramatiskt straffavgörande där superstjärnan Marco van Basten var den ende att bränna en straff. I finalen slog danskarna sedan Tyskland med 2-0 efter mål av John Jensen och Kim Vilfort. 

EM 1992 lever kvar i minne inte bara på grund av det fotbollsmässiga. Framförallt var det festen runt matcherna och speciellt var det skottarna som utmärkte sig. Både på arenan och utanför. Vilka supportrar man hade med sig till Norrköping. Dessutom hade nationen förlagt sina träningar ute på Åby IP där det kryllade av folk och alla var lika välkomna. Tvärtemot var det på Krokeks IP där ryssarna hade sina träningar. Vi fick exempelvis inte foto under träningens gång utan enbart efteråt på utvalda spelare. Hos skottarna lyckades jag att få ta ett foto egen fyraåring Daniel tillsammans med skottarnas stora stjärna, Richard Gough.

Sveriges facit i övrigt är inte så storstilat.  EM startade redan 1960, då hette det Europacupen för landslag. Sverige kom inte med förrän 1980 men blev utslaget i gruppspelet. 1992 var vi alltså med som värdnation men år 2000 kom vi med för första gången genom kvalspel. Vi blev dock bara trea i gruppspelet. 2004 gick vi till kvartsfinal men föll med 4-5 i en högdramatisk straffläggning mot Holland. Det var året som Grekland chockade hela fotbollseuropa genom att ta hem guldet. 2008 var vi med igen, slog Grekland men föll mot Spanien och Ryssland. 2012 kom vi sist i vår grupp och lika illa var det 2016 då vi fick 1-1 mot Irland, men föll mot Italien och Belgien.

EM-fotbollen har genom åren antingen arrangerats i ett land eller högst två länder. Till 2020 (som är årets turnering) hade man valt ut inte mindre än tolv länder, som nu blivit elva. Dublin försvann nämligen då man inte kunde garantera publik. Dessutom ratades även Bilbao (där Sverige också skulle spelat) men i stället flyttade man Sveriges öppningsmatch mot Spanien till Sevilla.

Vilka vinner 2021 års mästerskap? Mitt tips blir Belgien!