I förrra veckan besökte jag Vivi och Victor Hallström som driver gourmetrestaurangen Pizzamakarna i Igelfors. Krogen ligger precis vid Regnavägen som går genom samhället. Bakom krogen - en varsamt omhändertagen och renoverad lanthandel från 1872 - bor tvåbarnsfamiljen Hallström sedan 2011 i en fin trävilla. Lite bortanför deras hus bor Victor Hallströms föräldrar i ett lite mindre hus. De är alla inflyttade till Igelfors.
Victor är sjuksköterska med specialistutbildning för arbete inom narkos och ambulans. I Singapore och Australien- där Vivi och Victor först träffades - studerade Victor Hallström informationsteknik på universitetsnivå. Vilket kommer väl till pass i hans nuvarande arbete som IT/ utvecklings resurs på Vrinnevisjukhusets akutavdelning i ett digitaliseringsprojekt som region Östergötland driver. Vivi Hallström har både utbildat sig och arbetat på Linköpings universitet. Studierna ägnades beteendevetenskap och psykologi medan arbetet var förlagt till den Företagsekonomiska avdelningen på universitetet. För några år sedan gick Vivi in i den berömda "väggen" och har därefter kämpat för att steg för steg ta sig tillbaka till arbetslivet. Mitt i pandemin - den 29 mars 2020 - slog pizzamakarna Hallström upp dörrarna till sin krog.
Alla som varit i Igelfors vet att det inte är världens ände. Men heller inte världens centrum. I det närbelägna Regna och Igelfors (Regna gamla socken) ihop bor ungefär 850 personer. Vilket inte är ett så stort underlag för en gourmetpizzeria. Pizzamakarna är dock ännu bara en "kul sak som vi gör ihop" som de sa till mig då jag var där.
– Vi gör femtio pizzadegar inför varje helg som vi har öppet. Vi öppnar för bokning av bord ute på våra sajter på nätet och gästerna ska också några dagar i förväg beställa vad de vill äta så att vi i lugn och ro kan förbereda maten. Vi bakar med surdeg som i sig ska växa under tre dagar, berättade Vivi Hallström.
Alla sittningar i den lilla fina krogen bokas upp snabbt. De uppskattar att kanske tio procent av gästerna är lokala. De allra flesta kommer från Linköping, Vingåker, Norrköping och Finspång.
– Vi har också haft besök av gäster från Stockholm och från en tjeckisk resebloggare som hade hört talas om oss, sa Victor Hallström.
Tidigare i höstas hade jag nöjet att träffa styrelsen för Bygderådet för Igelfors Regna. När jag nu talar med Vivi och Victor så känner jag igen de driftiga vibbarna från mötet med Bygderådet. Pizzamakarna är också väl integrerade i samhällets nätverk för allt mellan himmel och jord. Igelfors Regna är en företagsam bygd. Människor med och utan företag känner varann och hjälper varann.
– I bland gör vi specialevent tillsammans med andra företagare här i samhället. Vi har till exempel ett paket där det ingår parfymtillverkning med den lokala företagaren Alice Lewy på Muscadin Parfums och en avsmakningsmeny med våra mest populära pizzor. Vid ett tillfälle i januari 2022 står två kockar från Juniorkocklandslaget för maten här hos oss, berättade Victor.
Victor och Vivi delar ett stort intresse för mat och matlagning.
– Victor är också väldigt duktig på att baka. Vilket nog var ett avgörande skäl till att vi bestämde oss för att öppna en pizzeria - och inte till exempel en Nudelbar som vi också talade om. Att baka pizzadegarna och att grädda dem i 400 graders värme i vedugnen är inte något man gör på en höft utan det kräver mycket övning, sa Vivi Hallström.
Under vårt samtal behövde Victor gå iväg till ett digitalt arbetsmöte för sitt projekt inom sjukvården där han arbetar ungefär halvtid. Vivi passade på att visa mig hur ugnen fungerade, var man lägger in veden, när och hur veden försiktigt föses åt sidan, hur pizzadegen läggs upp på den runda fina spaden och var i ugnen spaden ska hållas för att pizzorna ska bli perfekta med lätt sotiga streck på de rätta platserna.
– Vi står ju i ett öppet rum och gör pizzorna och det skapar en särskild atmosfär här på kvällarna, berättade Vivi Hallström.
Mat- och efterrättspizzorna toppas med råvaror som till stora delar - mjöl, honung, hjortkött, ostar - kommer från lokala leverantörer. I utbudet finns även ett eget öl.
– Vi använder äppelmust från Kopparkullens musteri för äppelglöggen vid våra pizzajulbord som vi bjuder in till med start den här veckan, sa Vivi Hallström och log stort och varmt.