Finspångs folkvalda höll nyligen sitt ordinarie fullmäktigemöte för maj månad. Det nyinstallerade digitala programmet för enkla upprop av vilka ledamöter och ersättare som är på plats fungerar uppenbarligen inte ännu. Eller också fanns det andra anledningar till att uppropet gjordes manuellt? Hur det förhöll sig med den saken är svårt att veta för den som likt mig tittade på mötet i efterhand på kommunens webb. Det finns nämligen inget ljud i sändningen under de första sex första minuterna då lejonparten av det utsträckta uppropet utspelade sig. Ett fullmäktigemöte är ju vad det är och ska inte jämföras med underhållningsprogram av olika slag. Men givetvis bör fullmäktiges ledning och ledamöter betänka att det finns människor som sitter och lyssnar vid sina skärmar. Högsta prioritet bör vara att få ordning på det digitala uppropet så att mötet snabbt kan komma igång med behandlingen av ärenden.
En annan viktig sak är att tittare/åhörare inte ska behöva sitta och fundera på vem det är som pratar. Finns det inga namnskyltar på talare och presidium i webbsändningarna så är det otvetydigt så att namn och partibeteckning alltid ska nämnas. Under det senaste mötet var det inte så. Vänsterpartiets ledamot och gruppledare Lise-Lott Öhr fick ett "tack Lise-Lott" från presidiet när hon talat färdigt.
Fullmäktigemötena ska vara offentliga i ordets strikt bokstavliga mening. Även fullmäktiges ordförande Ulrika Jeansson (S) bör tänka på dessa grundläggande demokratiska formalia. Under mötet lämnade Jeansson över klubban till en annan person på podiet vid ett tillfälle då Jeansson skulle göra inlägg från talarstolen. Inget fel i det förstås. Men namn och partibeteckning och titel på den som leder mötet måste självklart redovisas. Det får inte bli för familjärt och informellt då fullmäktige sammanträder. Informalitet kan vara ett sammanhållande mjukmedel för ledamöterna. Men utifrån kan samma informalitet upplevas som en utanförskapsvägg som stänger ute medborgarna.
Fullmäktigemötet pågick i en timme och tjugosex minuter. En stor del av tiden användes av utbildningschef Anders Pantzar som redogjorde för hur läget är på den finspångska skolfronten. Kommunen bedriver en omfattande verksamhet med 17 förskolor, 13 grundskolor med lite olika upplägg, särskola (som nu byter namn till "anpassad grundskola"), vuxenutbildning i olika former i egen och upphandlad regi och så Bergska gymnasiet.
Fullmäktiges ordförande Ulrika Jeansson hade bett Pantzar att peka på tre framgångsfaktorer och tre problem; eller "utmaningar" som det heter nuförtiden. Utbildningschefen nämnde skolresultaten som en framgångsfaktor. "Vi presterar faktiskt bättre än man kan tro", sa Anders Pantzar. De siffror han nämnde för andelen elever med betyg i alla ämnen och med bra meritvärden hävdar sig väl gentemot liknande kommuner och mot de totala rikssiffrorna. Det är bra av Pantzar att inte klä sig i säck och aska. Finspång har - givet sin fantastiska arbetsmarknad - goda förutsättningar att närma sig målet att se sig själva som en "utbildningsstad."
Sorgebarnet är väl tyvärr Bergska gymnasiet. På en direkt fråga från ledamoten P-O Strandberg (M) svarade Anders Pantzar att det ekonomiska läget är "mycket sämre" än förra året. Den första prognosen som man gjort pekar på en förlust på 49 miljoner kronor; att jämföra med 17-18 miljoner kronor för 2022. Programmen för barn och fritid och affär och försäljning har pausats. Kanske stoppas även naturprogrammet. Skolan har endast 202 elever i nuet.
Arne Gunnarsson (SD) använde möjligheten att ställa en fråga till de styrande partierna i kommunen. Gunnarsson hänvisade till måltidspolicyn där det står att eleverna i skolan ska få välja mellan två lunchrätter; varav en ska vara vegetarisk. Vid ett studiebesök på en skola hade Gunnarsson noterat att det endast serverades en rätt och att den var vegetarisk; couscous med äpplen. Hur stämmer det med den beslutade måltidspolicyn?" Mikael Wallin (L) som är utbildningsråd svarade att det var helt enligt policyn att bara servera en vegetarisk rätt eftersom "policyn inte stadgar att en rätt ska vara animalisk", sa Wallin. Fyndigt svar; visst. Men jag förstår att Gunnarsson ville ställa en följdfråga. Men så blev det inte. "Jag tycker att du har fått ett svar", sa ordföranden Ulrika Jeansson och dunkade klubban i hårt i bordet.