Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sköterskan som gillar att leda

Malin Creutz har nyligen lämnat arbetet som chef på Vårdcentralen i Finspång.

Malin Creutz har nyligen lämnat arbetet som chef på Vårdcentralen i Finspång.

Foto: Christer Andersson

Krönika2021-06-05 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Malin Creutz mamma arbetade som sjuksköterska. Vilket sannolikt har haft betydelse för att även Malin utbildade sig till sjuksköterska några år efter det att hon som tjugoåring flyttade till Finspång för att arbeta som ungdomsledare på den dåvarande Baptistkyrkans öppna verksamheter. Malin, som är uppväxt i Väderstad i Mjölby kommun arbetade som sjuksköterska på medicinkliniken och jourmottagningen på Finspångs lasarett. Finspång har sedan länge ett gott namn när det gäller hemsjukvård och samverkan mellan landsting/region och kommunens verksamhet. Malin Creutz har till exempel arbetat i en "rotationstjänst" där hon bland annat tjänstgjorde som sjuksköterska på kommunens särskilda boende Storängsgården.  Hon har alltsedan barn- och ungdomsåren haft en naturlig dragning åt ledarskap och organisation. En lyhörd chef lät henne ta mer och mer ansvar medan hon arbetade som sjuksköterska. Och ett tu tre fick hon en tjänst som enhetschef för Finspång kommuns sjuksköterskeorganisation där även ansvaret för rehabpersonal ingick. Efter en utflykt till Söderköping för ett arbete som sektorschef för hälsa och sjukvård i kommunen kom hon i slutet av 2015 tillbaka till Finspång som nybliven chef för vårdcentralen. Jag träffade Malin Creutz för en dryg vecka sedan. Vi tog en kaffe en tidig förmiddag ute på Viberga. (Första delen av reportaget publicerades i Folkbladet på fredagen den 4 juni) Malin är aktuell som precis nyslutad chef för Finspångs Vårdcentral och som precis nybörjad verksamhetschef för Region Östergötlands barn- och ungdomshälsor där hon har uppdraget att skapa en lika och nära vård i hela länet. 

– Jag är mycket ödmjuk och tacksam för mina år som chef på vårdcentralen. Här bedrivs verkligen den första linjens vård där "vad och vem som helst" kan dyka upp och behöva lindring för mycket sammansatta och komplicerade sjukdomstillstånd eller bot för ganska enkla krämpor och problem. Vi är öppna för den nyfödda likaväl som för 100-åringen. Och våra medarbetare behöver nu även ha kompetens att möta patienter som har talat med "Mr och Mrs Google" om sina problem och som så att säga främst söker bekräftelse på den diagnos man redan googlat fram, sa Malin Creutz med ett varmt och medkännande skratt.

Arbetet som chef på vårdcentralen handlade i allt väsentligt om ekonomi och personal. 

– Jag har lagt ner mycket tid och energi på att bemanna vårdcentralen på ett så bra sätt som möjligt. Det vi behöver är framförallt specialister inom allmänmedicin; ett slags provinsialläkare som man sa förr som har en sådan professionell bredd att de både vet vad de själva kan behandla och vet vad de behöver remittera till en specialist inom till exempel kirurgi eller psykiatri. För att lyckas har vi arbetat mycket tillsammans med läkare som är under utbildning till specialistläkare och som på ett naturligt sätt kan gå in och ta över när någon av de äldre läkarna går i pension, berättade Malin Creutz.

Hon vågade knappt säga det men hon kände sig lite "stolt" över att det nu fanns en mer "stabil skara läkare" på vårdcentralen är när hon började. 

– Vi har en (1) läkare per 16-1700 patienter vilket inte är toppenbra utan ett slags medelbemanning i Sverige. Men det är lite bättre än vad det var förut och ett litet men viktigt steg på vägen mot en ännu bättre vård i Finspång, sa Malin. 

När hon nu går in i sitt nya jobb så är det fortarande ett arbete i "första linjen". Barn- och ungdomshälsorna i länet är en primärvård för barns och ungas psykiska hälsa.

– Men samtidigt är det lite mer smalt och nischat än vad jag har arbetat med tidigare. Det ska bli spännande att pröva vingarna på det fältet, sa Malin. 

Malin Creutz är väldigt förtjust i Finspång i allmänhet och i Finspångs sjukvård och alla dess medarbetare i synnerhet.

– Jag kände från första stund att Finspång "vill nåt", att cheferna var inriktade på samverkan och på att lösa problem på ett så bra sätt som möjligt för de gamla och sjuka. När hemsjukvården gick över i kommunal regi för några år sedan så var det till exempel inga problem att regionen hade kvar distriktssköterskemottagningen i Rejmyre och att hemsjukvården i Rejmyre utgår från distriktssköterskorna där, berättade Malin Creutz. 

Nya Vårdcentrum i Finspång är också i sig ett exempel på ett "sömlöst" samarbete mellan region och kommun. Här samsas bland annat vårdcentralen och kommunens korttidsplatser med varandra.

– Nya Vårdcentrum kommer säkert att inspirera andra platser i länet att göra något liknande, sa Malin Creutz.