Nyligen träffade jag Rättvisa vindars ordförande P-O Strandberg hemma hos honom i Linddalen i Finspångs kommun. Vi slog oss ner i hans stuga nere vid Linddalssjön. Runt bordet satt även Catharina Roos som är vice ordförande och styrelseledamöterna Anna Doggsen och Göran Linder. Lars Wallström som bor i näraliggande Ljungdalen var också inbjuden till träffen. Wallström och hans hustru köpte fastigheten med en liten äng och lite skog av just Holmen för tjugo år sedan.
I en intervju med Joakim Blomqvist på NT förklarade Lars Wallström sina tankar och känslor: "Jag förstår att Holmen vill bygga på de här ytorna. Det är ju inte så konstigt då det är deras mark, men det innebär ju att vi får betala, för vi kommer ju inte ens att ha en möjlighet att sälja det här huset för att täcka våra kostnader. Vem vill bo i skogen när det ligger mitt i en vindkraftpark?" (2/11 2020) Hans tillvaro har inte blivit lättare sedan dess.
– Lyckas vi inte stoppa byggplanerna så vet jag inte hur det kommer att gå för oss, sa Lars Wallström och berättade att han har blivit orolig och vaknar på nätterna och då försöker "skriva av sig" olusten och oron på sociala medier.
– Innan det här hände var jag som de flesta andra, tänkte inte särskilt mycket på sådant som faror och risker med vindkraft. Och nu märker jag att de flesta andra är som jag var då. Därför försöker jag påverka genom de kanaler jag har, berättade Lars.
Det var ingen uppgiven grupp föreningsmänniskor jag träffade i sjöstugan i Linddalen den här dagen. Deras mål är tydligt; inga av Holmens vindkraftverk ska byggas. I föreningen finns mycket kompetens och erfarenheter som kommer väl till pass i motståndarbetet. I klubben finns arbetsgrupper som ansvarar för olika områden. I gruppen "Hälsa" ingår bland andra Anna Doggsen.
– Jag är kurator och i gruppen har vi även läkare och en barnmorska. Vi håller nu på med ett stort projekt där vi genom en förfrågan på Facebook har fått kontakt med människor som bor i vindkraftsindustriområden runt om i Sverige. Väldigt många har ställt upp på filmade intervjuer där de berättar om psykiska och fysiska problem som ljud, ljus och annat ställer till med. Ett problem som tas upp av flera är svårigheten att kommunicera problemen med ägarna av vindkraften. De flesta industriområden för vindkraft säljs nämligen vidare till nya ägare och sedan kanske till ännu nya ägare. En kvinna berättade om hur hon efter mycket om och men lyckats hitta en ägare i Tyskland bara för att få veta att det tyska företaget hade sålt vidare till ett konsortium i Kina, berättade Anna Doggsen. Hälsogruppen är inne i slutfasen med att redigera filmerna och planerar att publicera materialet inom ett par, tre veckor.
Catharina Roos, som själv är hotellföretagare sedan länge, ingår i gruppen "Företag" i föreningen.
– Vi har bland annat ett projekt där vi kontaktar mäklare i vindkraftområden i Sverige. Vi börjar nu få en bild av hur prisfallet på fastigheter kan komma att se ut. Nyligen talade jag med mäklare i ett område med 150 meter höga vindkraftverk där de bedömde att priserna gått ner med mellan 11 och 15 procent, berättade Catharina Roos.
Gruppen "Juridik och vetenskap" hyser bland andra Göran Linder, företagare och entreprenör med världen som arbetsfält.
– Om vindkraften byggs ut i så stor skala som planeras så kommer det att bli en mängd juridiska tvister om ansvaret för förstörda liv, förstörd natur och förstörda tillgångar där vindkraftkommuner nog har många anledningar att tänka efter före, sa Göran Linder.
Ordföranden P-O Strandberg har tillsammans med de andra i styrelsen träffat alla kommunalråd och många andra politiker i Finspång och Norrköping.
– Kommunstyrelsens ordförande i Finspång Ulrika Jeansson och alla de andra är mycket tillgängliga och visar stort intresse. De har viktiga beslut framför sig. Säger de nej så blir det nej, sa P-O Strandberg.