Så växte hotellstaden Norrköping fram

Stora hotellet var Norrköpings första hotell och i anslutning till Centralstationen byggdes sedan en rad andra – med namn som Centralhotellet, Vasa, Göta och Kullberg.

Stora hotellet 1920.

Stora hotellet 1920.

Foto: Gustaf Lidberg. Ur Norrköpings stadsarkivs samlingar.

Krönika2024-12-15 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ordna boende och skjuts för resande är en gammal plikt för de svenska städerna. I ämbetslistorna för Norrköpings stad fanns redan på 1500-talet gästgivare och hästkrögare som tillhandahöll hästar.

Vid Slottsgatan – där senare Folkets hus byggdes – låg en gästgivaregård och i början av 1850-talet uppfördes Hyrkuskverket där.

Runt om i Sverige fick de lite enklare gästgiverierna under 1800-talet konkurrens av hotell som höll högre standard och omkring 1850 öppnade de första stadshotellen.

Det första hotellet i Norrköping blev Stora hotellet vid Carl Johans park (då ännu torg). Det byggdes 1851–1855 och ritades av stadsarkitekten Carl Theodor Malm. Där var hotellverksamhet ända till 1977 och därefter drev krögaren Lennart Polhammar det populära dansstället Storan till 1991.

I korsningen Vattengränden–Slottsgatan uppfördes 1875–1876 Centralhotellet av tysken Adolf Bartels, som satte en internationell prägel på det. Hotellet hade 50 ”välinredda” rum, restaurang, en spegelsal för dans, kafé och biljardrum. Det gick i konkurs på 1930-talet och var sedan Folkets hus fram till 1959.

År 1887 startade ytterligare ett hotell vid Carl Johans park: Hotel Stjerneman. Fredrik Wilhelm von Stjerneman hade ärvt ett före detta spannmålsmagasin vid torget och där öppnade han hotell.

Stjernemans hotell kom att ersättas av en femvåningsbyggnad med hotell, butiker och bostäder. Det stod klart 1889 och ritades troligen av stadsarkitekten Karl Flodin i nyrenässansstil med drag av nyklassicism. Från början hette det Hotell Vasa, senare Hotell Bernadotte och slutligen Grand Hotel.

År 1899 köptes fastigheten av affärsmannen Edward Ringborg som ville skapa ett modernt hotell. Han satsade stora pengar på att göra hela byggnaden till hotell. Elektricitet och vattentoaletter installerades, festvåningen inreddes i empire och gustaviansk stil, och den historiskt intresserade Ringborg lät fylla väggarna med målningar från Norrköpings historia. Inför invigningen utlyste han en tävling om vad hotellet skulle heta. Det vinnande förslaget – Standard Hotel – kom från kvarndirektören Pehr Swartz. Hotellet invigdes med pompa och ståt den 1 september 1899.

År 1907 övertogs Standard av Ivar Liedenfeld, som hade erfarenhet från både England och Grand Hotel i Stockholm. Han utvecklade inte minst restaurangverksamheten och drev även sommarrestaurang på Strömsholmen under många år. Standard Hotel kom att bli ett av den tidens bästa landsortshotell.

När Liebenfeld dog 1953 ärvdes rörelsen av sonen Dani Liebenfeld och dottern Elsie-Ann von Bahr. De drev Standard Hotel fram till 1962 då den statliga hotell- och restaurangkoncernen SARA tog över. Hotellet utökades med hundra rum längs Slottsgatan, en ny större restaurang och stekhuset Den svarta tjuren.

År 1970 härjades Standard Hotel av en storbrand som förstörde ett 70-tal rum. I slutet av 1970-talet byggdes restaurangdelen om till Cafe de la Paix, som blev en av Norrköpings populäraste krogar. År 1989 meddelades att Standard Hotel skulle stängas och den 1 december 1990 checkade den sista gästen ut.

Inför den stora Norrköpingsutställningen 1906 byggdes ett nytt storhotell mellan Strömmen och Tyska torget: Göta Hotell. Det ritades av Werner Northun med stor inspiration från stjärnarkitekten Ferdinand Bobergs byggnad Rosenbad i Stockholm som stått färdig fyra år tidigare.

Hotellet fick konsert- och bankettsal, omgiven av en läktarvåning med balkonger, klubbrum och sällskapsrum. Högst upp låg festvåningen och den stora terrassen med tillhörande torn. I markplanet gjordes plats för affärslokaler. I byggnaden fanns även privatbostäder och en banklokal.

År 1943 ändrades namnet till Grand Hotel. Mellan 1970 och 1982 stod fastigheten tom och sedan 1987 drivs hotellet av Elite Hotels.

På Slottsgatan, mittemot Centralhotellet, öppnade Hotell Kullberg i slutet av 1920-talet. År 1939 byggdes en ny, större hotellbyggnad vid Vattengränden – det som i dag är Hotel President.

Vid Gamla Rådstugugatan öppnade Hotell Centric 1932 i en då relativt nybyggd funkisbyggnad i kvarteret Duvan och i ett hus vid Drottninggatans början byggdes på 1930-talet ett våningsplan om till Strand Hotell.

Men även utanför centrum uppfördes hotell. Etableringen av Kneippkuranstalten 1898 ledde till att en lång rad hotell och pensionat byggdes och 1967 öppnade Esso Motorhotell vid utfarten mot Stockholm.