Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Protokollen vittnar om ett laddat uppdrag för Karlsson

Lokalpolitiken i Finspång rullar på; vi är redan en hyfsad bit in i en ny mandatperiod. Den 15 februari mellan klockan två och fyra på eftermiddagen höll fullmäktigeförsamlingen sitt månadsmöte.

Folkbladets Widar Andersson har läst protokollet från Finspångspolitikernas senaste möte. Bland mycket annat utsågs 11 personer som nu ska bereda hur kommunen ska hantera vindkraften framöver. Ett laddat uppdrag kan man väl säga.

Folkbladets Widar Andersson har läst protokollet från Finspångspolitikernas senaste möte. Bland mycket annat utsågs 11 personer som nu ska bereda hur kommunen ska hantera vindkraften framöver. Ett laddat uppdrag kan man väl säga.

Foto: Nicklas Kihlberg

Krönika2023-03-03 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var inte där men jag har läst protokollet från mötet. Vilket alls inte är som att vara på plats på mötet för att lyssna och känna och liksom "ta" på stämningen i lokalen. Men protokollen från fullmäktige ger ändå den som vill chansen att få reda på vad som beslutats och vilka av politikerna som har deltagit i besluten.

Protokollen borde kanske vara mer utförliga än vad de är idag.  Ann-Christin Ahl Vallgren som är ekonomichef i Finspångs kommun informerade ledamöterna om kommunens ekonomi. Den enda upplysning om innehållet i den punkten på dagordningen är att "kommunfullmäktige beslutade att ta informationen till protokollet." Samma sak när det gäller mötespunkten där Mikael Andersson, VD på Finspångs Tekniska Verk, informerade om bolaget och dess verksamhet. Den enda upplysning som ges i protokollet är att fullmäktige beslutade att "ta informationen till protokollet." Mycket mer får man inte veta. 

Men, det ska sägas, mötet sänds på nätet och kan ses även i efterhand. Så det är inte frågan om att politikerna försöker dölja vad som sägs. Tvärtom skulle jag vilja säga att det från politikens håll finns en stark längtan efter ett större intresse för alla de allmänna frågor som avgörs vid fullmäktiges möten. Något mer utförliga protokoll om innehållet i informationspunkterna vore dock tacknämligt. 

Fullmäktiges möten är ju de enda kommunpolitiska beslutstillfällen som är helt offentliga. Protokollen från fullmäktige är därför en viktig del av den kommunala demokratin. Varje myndig person har ju inte bara rösträtt och möjligheten att själv ställa upp som kandidat i de allmänna valen. Vem som helst i hela världen har dessutom möjlighet att med några få dagars fördröjning - i väntan på att protokollen ska justeras/godkännas av två utsedda och på mötet närvarande politiker - få ta del av protokollen. 

Mötesprotokollen från den 15 februari justerades den 20 februari. För min egen del läste jag protokollet den 26 februari. Av protokollet framgår att de allra flesta av de ordinarie 45 ledamöterna var på plats. En handfull ersättare fick träda in för att ersätta frånvarande ledamöter. Vilket inte orsakade några problem. Av protokollet förstår man att en många av ersättarna var på plats.

Valet i september 2022 resulterade i en hel del förändringar. Socialdemokraterna - som i stort sett alltid styrt i Finspång i rösträttsmodern tid tappade ytterligare ett par procentenheter och landade på 34 procent; vilket betyder att S är fortsatt största parti med stor marginal. Moderaterna förlorade någon enstaka procentenhet när de stannade på dryga 15 procent av rösterna i kommunvalet. Valets stora vinnare blev Sverigedemokraterna som ökade med nästan sex procentenheter och nu har drygt 22 procent av rösterna. Miljöpartiet åkte ut ur fullmäktige. Vilket betyder att det nu finns sju partier kvar i den folkvalda församlingen. Socialdemokraterna styr numera i Finspång tillsammans med Centerpartiet - vilket man gjort sedan förra valet - och Liberalerna; vilket är en förnyelse sedan förra mandatperioden då S ledde kommunen tillsammans med C och KD. Kommunstyrelsens ordförande heter Mats Annerfeldt. Den tidigare ordföranden Ulrika Jeansson valdes i höstas till ordförande i fullmäktige.

Mötet den 15 februari hade många intressanta frågor på dagordningen. Utöver de tre medborgarförslagen som avhandlades och avslogs - förslag om ny daglig verksamhet, förslag om ny kampsporthall och förslag om höjda socialbidrag- fattade fullmäktige beslut om att inleda ett samarbete med Vingåkers kommun för att vid behov kunna bereda ärenden där det finns risk för jäv bland de egna politikerna och tjänstemännen. Det känns klokt och framåtsyftande med ett sådant samarbete; framförallt på tjänstemannasidan. I en liten kommun där "alla känner alla" uppkommer ofta jävssituationer då kommunen beslutar om översiktsplaner och detaljplaner. En chefstjänsteman som bor i och/eller har verksamheter som påverkas av kommunala beslut om till exempel vägar och vindkraft kan näppeligen skriva fram förslag till politiska beslut i ärendet. Då är det bra att samverka med Vingåker. Fullmäktige utsåg också en elvamannaberedning som ska hantera vindkraftsfrågan framöver. Vilket är ett laddat uppdrag som beredningsordföranden Patrik Karlsson (S) har att hantera.