Polariseringen ökar–vem är egentligen mest lik Trump?

Ingen kan väl ha missat att polariseringen i svensk politik ökar och att det pågår ett krig om vems fel det är, ett blame game som man säger i USA.

Inrikespolitiken polariseras, skriver Folkbladets krönikör. Striden gäller om vem som är mest lik Donald Trump. Ett typiskt "blame game" skriver Anders Jonsson.

Inrikespolitiken polariseras, skriver Folkbladets krönikör. Striden gäller om vem som är mest lik Donald Trump. Ett typiskt "blame game" skriver Anders Jonsson.

Foto: TT

Krönika2023-05-24 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just USA spelar som vanligt stor roll. Det som sker i politiken där brukar ganska snart komma till Sverige.
Nu handlar det om vem som är mest lik Donald Trump, regeringssidan med Sverigedemokraterna som största parti eller Socialdemokraterna.
Regeringen har på senare tid bland annat ägnat sig åt att korta mandattiden för ledamöterna i universitet och högskolors styrelser, byta ut generaldirektörer, minskade medel till civilsamhällets organisationer, samt aviserat en översyn för att stoppa politiska partier från att arrangera lotterier. Ett sådant förbud skulle kraftigt försämra Socialdemokraternas ekonomi, vilket också är syftet enligt ledande SD-politiker.
SD-företrädare har talat om att rensa ut i Myndighetssverige och om kulturkrig. 
Socialdemokraternas ordförande Magdalena Andersson har svarat med att SD och regeringspartierna hotar Sveriges själ. Att regeringssidan ”vill montera ner det som håller oss samman i Sverige. Öka motsättningarna. Ställa människa mot människa. Grupp mot grupp. Splittring, uppdelning, konflikt. Det är deras ledord. Det är i den riktningen de vill föra Sverige”, skrev hon Dagens Nyheter den 7 maj.
Enligt Magdalena Andersson styrs Sverige idag av politiker som länge haft totalitära regimer som förebild. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, har också förklarat att S hädanefter kommer att göra sitt bästa för att blockera regeringens förslag i riksdagen.
Svaret lät inte vänta på sig. Från regeringssidan sas att Magdalena Anderssons retorik var direktimporterad från USA, där för övrigt Magdalena Andersson varit på studieresa nyligen tillsammans med stora delar av sin stab. 


Det må vara hur det vill med vem som är mest lik Trump. Det har blivit alltmer uppenbart att regeringen och det största oppositionspartiet inte längre kan tala med varandra. Det oroar ganska många erfarna politiska betraktare på båda sidor om blockgränsen.
Beskedet att utreda ett stopp för partier att arrangera lotterier fick exempelvis Ulrica Schenström, tidigare statssekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M), att fatta pennan och påminna om hur S hjälpte M att komma bättre ur katastrofvalet 2002. 
Hennes poäng var att en regering måste förstå behovet av en stark opposition som man kan göra breda uppgörelser med när det blir allvar på riktigt som under 90-talskrisen, pandemier eller i försvars- och säkerhetspolitiken. Till det kan man lägga behovet av att kunna göra breda uppgörelser i viktiga långsiktiga frågor som pensioner, skatter och energi. 
Den liberala demokratin bygger enligt Schenström på att regeringar försöker bli återvalda på sina egna meriter, inte på att skada oppositionen. Hon är inte förvånad över att Sverigedemokraterna förespråkar det senare. De gör bara som sina förebilder i länder som Ungern, Polen och Turkiet. Men att regeringspartierna valt denna väg är anmärkningsvärt enligt Ulrica Schenström.
Det är bara att hoppas att kritiken från de egna borgerliga leden får ledningarna för regeringspartierna att tänka till. De regerar visserligen på Sverigedemokraternas nåder. Men det vore olyckligt om polariseringen drivs så långt att alla uppgörelser mellan regering och opposition omöjliggörs. Statsminister Ulf Kristersson, med flera bör räta på ryggen om de inte helt ska hamna i Jimmie Åkessons knä. Det skulle kunna bli riktigt förödande för Sverige.