Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Orkestern har haft tre ledare på hundra år!

I de här tiderna ska ju ingen av oss åka runt ute i bygderna i onödan. Särskilt inte om avsikten är att träffa folk som man annars inte träffar.

Finspångs Musikkår firade 70-årsjubileum förra året. Då bytte de också namn från Rejmyre och till Finspångs Musikkår.

Finspångs Musikkår firade 70-årsjubileum förra året. Då bytte de också namn från Rejmyre och till Finspångs Musikkår.

Foto: Magnus Johansson

Krönika2020-04-17 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ISå jag ligger lite lågt ett tag till med mina personliga träffar med människor i Finspång. Något annat som ligger lite lågt i dessa dagar är stora delar av musiklivet. Vilket nog känns av lite extra i Finspång; ett som bekant mycket orkester- och musiktätt samhälle. Jag har träffat på orkestrar (och andra musikanter och sångare) vid väldigt många tillfällen och på många olika platser i Finspång under de år jag har rört mig i trakterna. Finspångs skolmusikkår, Frälsningsarméns musikkår, Finspångs Musikkår (som fram till förra året hette Rejmyre Musikkår) och Finspongs Brass har spridit glädje och sammanhållning under lång tid, i flera generationer i en del fall. 

Första gången jag såg allihop samtidigt var i oktober 2018 då Per-Erik Störe - salig i åminnelse - var huvudarrangör av en cancergala med 700 besökare i Risinge kyrka. Orkestrarna och deras föregångare har sina rötter i industrins bruk och fabriker och i de talrika frikyrkorna. 

Finspong Brass är inte enbart knuten till Missionskyrkan i Finspång, utan även till Sonstorps Missionskyrka samt Pingst- och Baptistkyrkan, som numera heter Centrumkyrkan, sa Roland Carpvik, som var den som bildade Finspong Brass, vid ett tidigare tillfälle till Folkbladets Sören Boström.

Finspångs Musikkår har jag bland träffat vid en utomhusgudstjänst i Hävla. De spelade till psalmsången och medverkade även med musikstycken som Hymn, Det spirar i Guds örtagård och glädjande nog också med en av mina favoritlåtar; den rytmiska och marschliknande Allegro, Adagio, Alleluia. 

Musikkåren hade sin första spelning den 1 maj 1949 under namnet Rejmyre Musikkår. Men kåren räknar sina anor längre än så, eftersom det finns kopplingar till musikkårer och orkestrar som funnits i Rejmyre sedan 1800-talet.

Skolmusikkåren har även de en lång historia i Finspång och de medverkar flitigt vid arrangemang i och utanför Finspång. Nyligen intervjuades en av kårens medlemmar Melissa Freij i Sveriges Radios P2. 

Hon fick frågan hur det kommer sig att det finns så många blåsinstrumentalister i Finspång?

– Det beror delvis på att Kulturskolan här i Finspång satsar på yngre och försöker få med dem i unga åldrar. Sen är det frikyrkorna här i Finspång som anordnar flera musikarrangemang. Det tror jag spelar en stor roll, sa Melissa Freij till P2.

Frälsningsarméns musikkår bildades 1912 av Kapten Einar Lindén. Antalet musikanter har växlat, vid ett tillfälle fanns det bara fyra och dessa var musikmästare Eugen Gustavsson, Aron Gustavsson, Axel Pettersson och Helmer Larsson. Musikkåren har också haft flera resor bland annat till Finland, Lettland och Danmark och inom Sverige naturligtvis. Anmärkningvärt är att musikkåren sedan 1914 endast har haft 3 st musikmästare från 1912 till 2013!

All musik i Finspång är inte orkesterproducerad livemusik vilket Patrik "Badger" Persson på Hugos i Finspång är ett gott exempel på. På Hugos pågår just nu kvaltävlingar inför den stora finalen i Badgers Musikquiz; en tävling som drar fullt hus så gott som varje gång. 

Det var på nattklubben Hugo i Norrköping som Patrik Persson startade Badgers musikqiuz 2011. Det blev snabbt en enorm succé.

– Jag gillar både förberedelserna och showerna med quizen. Det är bra stämning och alltid med lite glimten i ögat över det hela, sa Patrik Persson till Folkbladet vid ett tidigare tillfälle.   

Karta: Finspång